Julie Joanzon från Vänersborg tävlar i höstens Robinson.
Julie Joanzon från Vänersborg tävlar i höstens Robinson. Bild: Linus Bokehsius

Julie från Vänersborg tävlar i Robinson – ”En säsong man inte vill missa”

Nya säsongen av Robinson har premiär den 9:e oktober på Tv4, och i år är Julie Joanzon, 20 år, från Vänersborg med och tävlar. I stekande sol, 40 graders värme, utan mat, sovandes i ett regnskydd av palmblad under ett monsunregn, är hon med och tävlar om en halv miljon kronor.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

– Det var det bästa men också mest utmanande jag gjort, säger hon med stolthet i rösten.

I nästan två månader ska årets deltagare överleva på en öde ö i Malaysia och samtidigt tävla mot varandra för att ha chans att vinna både äran och en halv miljon kronor.

– Jag sökte av en slump. Jag kände att jag ville göra nåt nytt och så såg jag annonsen på Instagram och då tryckte jag för att söka och kom med, så det var en slump.

Först kunde hon inte riktigt ta in att hon kommit med. Det var ett sånt omtumlande besked att hon blev smått chockad men också jätteglad. Sen kom tvivlet om hon skulle klara uppdraget.

ANNONS

– Jag tror inte jag fattade riktigt först, men jag blev såklart jätteglad, sen började jag undra om jag skulle klara att hålla humöret uppe inför svenska folket utan mat och utan sömn.

När hon berättade för familjen att hon skulle vara med i Robinson trodde de henne inte först. De hade svårt att ta in att hon skulle vara med och spela in ett tv-program. När nyheten hade sjunkit in och chocken hade lagt sig blev de såklart jättestolta.

– Nu jäklar kör du! Nu visar du vad du går för! sade de, berättar Julie.

Var du inte nervös över läskiga djur och sånt?

– Nej. När man väl kommer till ön är det så mycket intryck, och så mycket nervositet och press. Du vet ingenting om vad som ska hända så djur och sånt var det sista jag tänkte på.

Bristen på mat var det värsta med Robinsonäventyret

Trots att hon var förberedd var ändå bristen på mat det värsta med hela Robinsonäventyret. Deltagarna får klara sig med väldigt lite eller ingen mat.

– Vi fick tävla för att vinna lite mat, och leta mat så som sniglar och kokosnötter. Vann man inte och hittade inte mat så blev det snabbt väldigt, väldigt tufft! Det kändes ju att matbristen tog på kroppen. Man går ner så mycket i vikt när man är där så sen när man kom hem dubblades nästan vikten.

ANNONS

Julie berättar att hon kunde sova ganska bra, förutom när det regnade. Deltagarna fick bygga regnskydd av palmblad och annat som de hittade i skogen.

– Sömnen var okej. Jag kunde sova men det var svårt att hålla humöret uppe utan att äta. När det regnade var det som att ha duschen på högsta volym. Det var jobbigt för då blev man ju kall också och det tog också mycket på kroppen.

Robinsonäventyret är som de flesta vet en tävling. Det är två lag som tävlar mot varandra och deltagare kan åka ut i varje tävling. Den som åker ut hamnar i gränslandet och därifrån kan den som åkt ut tävla om att komma tillbaka.

– Tävlingarna var det absolut roligaste. Jag är en riktig tävlingsmänniska och det enda jag hade i huvudet var att göra de där hemma stolta. Det var det enda som cirkulerade i mitt huvud under tävlingarna så det kändes som att det var på liv och död, säger hon med ett skratt.

Valde hudlotion som personligt föremål

För att hålla spänningen uppe för tittarna vet varken deltagare eller tittare hur många eller ens om någon åker ut i tävlingen.

– Man vet inte vad programledaren har för twist på tävlingen. Man vet inte om det är en eller flera som åker ut, eller om ingen åker ut.

ANNONS

Varje deltagare får ta med sig ett personligt föremål. Julie valde att ta med sig hudlotion. Något hon fortfarande med facit i hand känner sig väldigt nöjd med.

– Jag fattar att folk tycker att jag är konstig, att det var ett konstigt val, säger hon med ett skratt.

– Jag tänkte att det kanske hjälper mot brännskador, och sår, och så tänkte jag på hur äcklig man kommer att känna sig, hur torr man kommer att känna sig och hur mycket man kommer att lukta. Så jag tänkte att det kommer hjälpa mig att känna mig lite fräschare inför svenska folket. Det var mer psykiskt än praktiskt. Det hjälpte mig mycket faktiskt.

Hon beskriver det som att det blev en vardagsrutin att gå ner och skölja av sig och sen smörja in sig och att det gav lite hemmakänsla. Det fanns dagar när hon längtade hem och som var väldigt tuffa med mycket känslor, men hon beskriver det som att hon gick in i en bubbla för att klara livet på ön.

– De du är med där på ön ÄR din familj. De man ”paktade” med blir som ens familj.

En spännande säsong med många starka karaktärer

När säsongen börjar kommer självklart hennes familj här hemma sitta bänkade framför tv-apparaterna. Hon säger att hon tror att det kommer bli en ”säsong man inte vill missa”.

ANNONS

– Det blir en hetsig säsong med många starka karaktärer och mycket som händer. Det är många unga i år som är med och tävlar. Det gör nog en del skillnad, sen bjuder jag mycket på mig själv också, av sånt som är privat.

Nu har hon precis flyttat till Stockholm och börjat jobba som mediasäljare och planen är att fortsätta utvecklas inom företaget. Nån eventuell berömmelse och om hon kommer bli igenkänd på stan har hon inte funderat så mycket på.

– Blir man igenkänd? funderar hon. Jag vet inte... Blir man det? Det återstår att se...

Robinson har säsongspremiär söndag den 9 oktober på TV4 play och TV4.

ANNONS