Kanal 5 chockade Sveriges fågelskådare

En vithövdad havsörn har aldrig skådats i Sverige. Inte förrän Carina Berg renoverade sitt sommarhus i Kanal 5. Då satt den plötsligt där i granen. Eller ..?

ANNONS

Just nu rullar realityserien "Bergs drömkåk" i Kanal 5 där tv-profilen Carina Berg och hennes man Erik renoverar sitt fallfärdiga skärgårdshus. Tittarna får följa med när paret byter golv, fixar taket eller som i förra veckan, lutar sig tillbaka och ritar på sitt drömkök. Det är då som halva fågelskådar-Sverige sätter kaffet i vrångstrupen och slår sig på knäna i kollektiv chock.

Medan Erik Berg pratar om trasmattor och Carina Berg visar upp sin halvfärdiga köksskiss glider kameran iväg och fångar en amerikansk vithövdad havsörn som chillar i en grantopp och putsar sin vinge.

LÄS MER:Carina och Erik Bergs husrenovering blir tv

"Blev helt fel"

Det låter kanske inte så märkligt men faktum är att den arten av havsörn (Haliaeetus leucocephalus) är USA:s nationalfågel och den har aldrig skådats i Sverige. Den vithövdade havsörnen rör sig sällan utanför Nordamerika och är fridlyst sedan 1940. Så hur hamnade den på en ö i Stockholms skärgård?

ANNONS

– Det var precis den typen av frågor jag fick i förra veckan när avsnittet sändes, skrattar Niklas Aronsson, rutinerad ornitolog och redaktör för tidskriften "Vår fågelvärld".

Hur har den hamnat här i Sverige?

– Det har den inte! Någon på Kanal 5 har klippt in örnen i programmet för att, jag vet inte, skapa lite stämning antar jag. En slags genrebild från naturen. Och så blev det helt fel.

LÄS MER:Första Sverigefyndet av långväga fågel

Irriterade på Kanal 5

Enligt Niklas Aronsson har det surrats en hel del i den ornitologiska världen efter Kanal 5:s fågelkupp och många har uttryckt irritation över deras tilltag.

Får man ens göra så här?

– Ja, det får man väl. Men det är så himla onödigt att göra den här typen av enkla fel. Det är slappt. Jämför med "Morden i Midsomer" och liknande brittiska produktioner, de är extremt noggranna och väljer alltid korrekta fågelljud, oavsett om det är en rödhake eller en järnsparv som märks i bakgrunden.

Vad tycker du om Kanal 5:s agerande?

– Jag önskar att de kunde anstränga sig lite mer och inte klippa in fåglar som inte ens finns i Europa.

LÄS MER:Carina och Erik Berg väntar barn

"Ingen ovanlighet"

Mathilde Albinsson, pressansvarig för "Bergs drömkåk", bekräftar för GP att klippet med örnen kommer från en bildbank och inte är filmad på plats. Hon ser dock inga trovärdighetsproblem med det hela.

ANNONS

"Det är ingen ovanlighet att tv-produktioner använder sig av bilder från bildbanker för att förstärka en viss känsla eller miljö i sina program, vilket också har varit fallet här" svarar hon i ett mejl till GP.