Sex år efter Kents farväl släpper Jocke Berg ett soloalbum.
Sex år efter Kents farväl släpper Jocke Berg ett soloalbum. Bild: Eva Dahlgren

Kents Jocke Berg släpper soloplatta

Sex år efter rockbandet Kents avsked släpper sångaren Joakim Berg nu ett soloalbum. Den 27 maj kommer plattan ”Jag fortsätter glömma”.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Den 17 december 2016 tog Kent – ett av Sveriges mest älskade rockband – farväl till publiken med en avskedsspelning på Tele2 Arena i Stockholm. Därefter har det varit rätt tyst om bandmedlemmarna.

Fram tills nu. På torsdagen kom beskedet att sångaren och frontfiguren Joakim Berg gör comeback.

Den 27 maj släpper han albumet ”Jag fortsätter glömma”. I ett långt, öppet brev berättar Jocke Berg om processen med att skapa sitt soloalbum som av allt att döma påbörjades i september 2019.

”Allt började väldigt enkelt. Jag var lite mindre trött på mig själv än vanligt och hade en låtidé där det fanns en liten gnista av magi” inleder Jocke Berg.

ANNONS

Sedan fortsätter brevet.

”Jag skrev en text med intentionen att sjunga själv för första gången på flera år. Det var vansinnigt roligt. Det bästa med allt var att min röst lät annorlunda. Stadig men mjuk och luftig. Inte alls som jag mindes den. Ett stort plus i min bok.”

Jocke Berg skrev klart, arrangerade, spelade in alla instrument, sjöng och producerade låten på två dagar. Därefter satte han upp ett regelverk för sitt kommande arbete med albumet.

”Det ska bara ske när jag har 100% feeling. Det ska vara kul. Inga krav. I min egen takt. I min egen studio. Allt ska vara sant, så långt det ens är möjligt, eller i alla fall ett ärligt försök att tränga genom cigarettröksdimman som döljer ens förflutna. Sist men inte minst: Undvik sökta metaforer och liknelser (det går väl fortfarande sådär)”.

Jocke Berg skrev och spelade in fem låtar utan att prata om det eller låta någon annan lyssna. Och resultatet verkar ha överraskat även honom själv.

”De låter inte som det jag föreställde mig när jag började. Men jag har verkligen försökt låta tonerna och texterna ta de vägar de ville utan att blanda in hjärnan i processer den inte har med att göra. Så de 11 låtar som gick i mål är helt enkelt de som träffade mig hårdast. Det är bara att ödmjukt kapitulera inför faktum. Det är väl det här jag gillar. Idag.”

ANNONS

Albumet släpps 27 maj och kommer att finnas tillgängligt på Spotify.

ANNONS