Skådespelaren Michael Nyqvist vid presentationen av nomineringarna till årets Guldbaggar. Arkivbild.
Skådespelaren Michael Nyqvist vid presentationen av nomineringarna till årets Guldbaggar. Arkivbild.

Kollegorna sörjer Michael Nyqvist

Skådespelaren Michael Nyqvist har avlidit efter en tids sjukdom, uppger familjen. Vänner och kollegor minns honom som en briljant skådespelare och en generös, rolig och klok vän.

ANNONS
|

I ett uttalande till TT skriver familjen att Michael Nyqvist kommer att lämna ett stort tomrum efter sig:

"Vi har i dag den sorgliga nyheten att meddela att skådespelaren och författaren Michael Nyqvist har avlidit tisdagen den 27 juni 2017 efter en tids sjukdom. Michael Nyqvist blev 56 år gammal och kommer att lämna ett stort tomrum efter sig. Familjen ber att få sörja i stillhet."

"Personligt mod"

Regissören Kay Pollak arbetade med Michael Nyqvist i "Så som i himmelen" där han fick en guldbagge för sin roll som dirigenten Daniel. Han beskriver Michael Nyqvist som väldigt öppen med sig själv och mot andra och minns särskilt en scen i slutet på "Så som i himmelen".

ANNONS

- Det finns en scen i slutet där han ligger med Frida Hallgren och är alldeles gråtande i ansiktet. Han är otroligt lycklig och jag minns den inspelningen. Det är så nära slutet att han vet själv att han är döende i den scenen, men han gråter och skrattar och han är så vacker där.

Dramatenchefen Eirik Stubø ser Michael Nyqvist som en av Dramatens mest betydelsefulla skådespelare.

- Han gavs en sällsam internationell bana, samtidigt som vi gladdes åt långt gångna planer på en ny uppsättning vid vår kommande Bergmanfestival. Nu blev det inte så. Jag tror att var och en som mötte Michael tog djupa intryck av hans personliga mod och ivriga nyfikenhet, hans uppfordrande allvar och även hans överrumplande humor. Han visste mycket om både livet och konsten.

"Grym kollega"

Skådespelaren Julia Dufvenius arbetade för första gången med Michael Nyqvist 2009. Då spelade de båda i Dramatens uppsättning av "Jane Eyre". Hon minns honom som generös, närvarade och rak.

ANNONS

- Han var en grym kollega. Vi pratade oerhört mycket om livet och har haft kontakt sedan dess. Han betydde mycket för mig, framför allt när vi jobbade ihop.

Det var en intensiv period för de båda skådespelarna på Dramaten men de hade mycket roligt ihop.

- Vi ringde varandra varje dag ett tag och pratade om hur vi skulle lösa olika saker. Jag älskade att jobba med honom, jag skrattade så mycket. En gång var jag jätteförkyld och vi skulle spela förälskade i varandra, då sa han "Ska jag pussa henne på munnen, det är ju som att kyssa en blå manet".

"Otroligt prestigefri"

Regissören Ellen Lamm lärde känna Michael Nyqvist när hon var 23 år. Under många år var de personliga vänner. 2009 regisserade hon Michael Nyqvist i hans sista roll på Dramaten, Mr Edward Rochester i "Jane Eyre".

ANNONS

- Sceniskt hade Micke det där oförutsägbara som gjorde att man inte kunde sluta att titta på honom. Han var otroligt prestigefri och inkännande, och väldigt känslig och direkt i hur han svarade på regiinstruktioner eller på något som inträffade i arbetet.

"Intellektuellt djup"

TT:s medarbetare och filmexpert Gunnar Rehlin träffade Michael Nyqvist första gången i Venedig 2000 som en av skådespelarna i Lukas Moodyssons film "Tillsammans".

"Michael Nyqvist var en av de trevligaste, varmaste och mest öppna skådespelare jag någonsin har träffat", skriver Gunnar Rehlin till TT.

"Det var så oerhört trevligt och givande att sitta och tala med honom – han kombinerade en slängig stockholmska med ett intellektuellt djup, han sökte sina rötter och, som vi sett i de självbiografiska böcker han skrev, han tvekade aldrig att lämna ut sig själv på ett sätt som aldrig blev navelskådande utan som var allmängiltigt."

ANNONS

TT

Fakta: Michael Nyqvist

Michael Nyqvist föddes den 8 november 1960. Han bodde på barnhem första levnadsåret innan han adopterades.

Han utbildade sig vid Teaterhögskolan i Malmö.

Michael Nyqvist tillhörde Dramatens fasta ensemble där han medverkat i ibland annat Lars Noréns uppsättningar ”Personkrets 3:1” och ”Skuggpojkarna”.

Han genombrott för den stora publiken kom med rollen som bonden Benny i ”Grabben i graven bredvid” 2002.

2004 belönades han med en guldbagge för rollen som dirigenten Daniel i ”Så som i himmelen”.

Michael Nyqvist spelade rollen som journalisten Mikael Blomkvist i filmatiseringarna av Stieg Larssons Milenniumtrilogi. Rollen ledde till en Hollywoodkarriär, och han medverkade i filmer som ”Mission Impossible – Ghost protocol” (2011) och ”John Wick” (2014).

Michael Nyqvist skrev två självbiografiska böcker ”När barnet lagt sig” som framför allt handlar om adoptionen och ”Dansa för oss” som beskriver hans väg till skådespeleriet och karriären.

Källa: NE

ANNONS