Sara Danius och Sara Stridsberg lämnar Svenska Akademiens sammanträde i Börshuset i Gamla stan den 12 april. Arkivbild.
Sara Danius och Sara Stridsberg lämnar Svenska Akademiens sammanträde i Börshuset i Gamla stan den 12 april. Arkivbild.

Krisen i Akademien: Detta har hänt

Krisen i Svenska Akademien, som nu pågått i nästan ett år, har många ingredienser. De senaste månaderna har bland annat innehållit påhopp, prisstopp och en våldtäktsdom och nu senast ännu ett avhopp.

ANNONS
|

I november 2017 vittnar 18 kvinnor i Dagens nyheter om hur de utsatts för sexuella trakasserier och övergrepp av den så kallade kulturprofilen, med nära band till Svenska Akademien. Han nekar till brott och delar av förundersökningen läggs senare ner. I juni åtalas han dock för två fall av våldtäkt.

En djup spricka uppstår när en advokatutredning som utrett kulturprofilens koppling till ledamöterna presenteras. Peter Englund, Kjell Espmark och Klas Östergren lämnar sina stolar.

Horace Engdahl skriver i Expressen att "Sara Danius är den av alla sekreterare sedan 1786 som har lyckats sämst med sin uppgift". Två dagar senare lämnar hon både posten som ständig sekreterare och sin stol. Även Katarina Frostenson lämnar.

ANNONS

Kungen meddelar att han ändrar stadgarna i Svenska Akademien så att det blir möjligt att lämna sin plats på egen begäran.

Den 20 april meddelar Akademien att man överlämnar utredningen till rättsvårdande myndigheter.

Den 27 april meddelar Ekobrottsmyndigheten att en förundersökning inletts.

Den 28 april meddelar även Sara Stridsberg att hon lämnar Akademien.

Den 4 maj meddelar Akademien att man skjuter upp 2018 års Nobelpris i litteratur. Pristagaren kommer i stället att utses och annonseras parallellt med 2019 års pristagare.

Den 7 maj beviljades Lotta Lotass, Klas Östergren, Sara Stridsberg och Kerstin Ekman utträde.

Den 22 maj kräver Sara Danius, Kjell Espmark och Peter Englund att Horace Engdahl lämnar Svenska Akademien. I utbyte är de beredda att "bistå med återuppbyggnaden".

Den 23 maj uttalar sig hovet, via informationschefen Margareta Thorgren, till SVT och slår fast att det krävs tolv ledamöter för nyinval.

Den 12 juni åtalas den så kallade kulturprofilen för två fall av våldtäkt. Åtalen gäller två fall begångna mot en kvinna i Stockholm under 2011.

Den 31 augusti meddelar Sara Danius, Kjell Espmark och Peter Englund att de kan tänka sig att "möjligen" delta i invalen av nya ledamöter.

Den 6 september höll Akademien sitt första ordinarie sammanträde för höstsäsongen. Man antog då en ny stadgekommentar som ska göra det möjligt att tillämpa de gamla stadgarna från 1786 på ett mer modernt sätt.

ANNONS

Den 24 september beslutade Stockholms tingsrätt att häkta kulturprofilen på sannolika skäl misstänkt för ett fall av våldtäkt.

Den 1 oktober dömdes den så kallade kulturprofilen till två års fängelse för ett fall av våldtäkt.

Den 5 oktober väljs Jila Mossaed och Eric M Runesson in som nya ledamöter i Akademien.

Den 12 oktober berättade ledamoten Per Wästberg att Akademien har godkänt en resolution som uppmanar Katarina Frostenson, som har kopplingar till den så kallade kulturprofilen, att lämna.

Den 19 oktober väljs Mats Malm, professor i litteraturvetenskap vid Göteborgs universitet, in som ny ledamot i Akademi

Den 1 november kom beskedet att Katarina Frostenson inte lämnar Akademien frivilligt. Akademien meddelade samtidigt att man går vidare med den utredning om stadgebrott som man tidigare har hotat med.

Den 7 november meddelar Jayne Svenungsson att hon lämnar Svenska Akademien – knappt ett år efter att hon tillträdde.

TT
ANNONS