Bengt Helmerson, ordförande för Operavännerna i Uddevalla.
Bengt Helmerson, ordförande för Operavännerna i Uddevalla. Bild: Fanny Edstam

"Lilla Vara har det bättre ställt"

Bengt Helmerson, ordförande för Operavännerna i Uddevalla menar att kommunen främst saknar ett konserthus.

ANNONS

Tack för ett oerhört välkommet initiativ – kulturdebatt i Bohusläningen!

När jag läser Maria Lundbergs krönika (införd i Bohusläningen 19/12 2018) ser jag att de flesta viktiga kulturbärarna i Uddevalla är nämnda – Bohusläns Museum, Regionteater Väst, Folkets Hus och Bastionen. Konstintresset nämns, men inte den stora och mycket verksamma konstföreningen.

LÄS MER:Nu drar vi igång med kulturdebatt på Bohusläningen

Musiken nämns knappt, bortsett från konserterna på Bastionen. Att klassisk musik och opera inte nämns förvånar inte alls. Arrangörerna lever uppenbarligen utan tillräckligt stöd från kommunen. Uddevalla Kammarorkester och Collegium Musicum hade tidigare år sina konserter i Pingstkyrkan, men har inte längre råd att hyra lokalen med Uddevallas bästa akustik.

ANNONS

Trots dessa arrangörer ser jag Svenska Kyrkan och Birgitta Brodén som de tyngsta kulturbärarna när det gäller klassisk och kyrklig musik! Lunchkonserterna i kyrkan drar mycket folk liksom söndagskonserterna! Med två körer, särskilt Kammarkören, tar BB sig an krävande verk som senast Mozarts Requiem. Samarbete med Drottningholms Barockensemble är etablerat och är en styrka då stora barockverk skall framföras. Också Göteborg Baroque har gästspelat i Uddevalla kyrka - stora upplevelser som gärna får återkomma. Birgitta Brodén förtjänar stort tack för sitt uppoffrande arbete och sin entusiasm! Att hon har Kyrkans tack och stöd förutsätter jag, men även kommunens erkännande borde hon ha. Värdigare mottagare av kommunens Kulturpris finns inte! Se detta som ett ytterst seriöst förslag.

Uddevalla saknar ett konserthus eller hall. Vi kan därför inte bjuda in ens en mindre orkester (35-45 musiker ur Göteborgs Symfoniker t ex) för att spela symfonisk musik. Lilla Vara har det bättre ställt - Göteborgs Symfoniker har Vara som andra spelplats och ger Varas och centrala Västergötlands publik möjlighet att höra många slags musik, även musikaler och symfonisk musik av en rätt stor symfoniorkester.

Det råder inget tvivel om att klassisk musik och opera förbisetts av våra kommunledningar såväl under den nyss avslutade mandatperioden som tidigare. Man har valt att lägga stora pengar på festivaler med populärmusik (Solid Sound), vilket skulle sätta Uddevalla på kartan.

ANNONS

Det måste ha varit förra ledningens motiv för ett Kulturhus i storformat. En extern exploatör skulle bygga och äga ett hus, där kommunen skulle hyra de utrymmen man behövde. Både en restaurang och ett hotell ingick - i centrums bästa läge i ändan på Kungsgatan. En favör till exploatören, men till nackdel för centrums ägare av hotell och restauranger. Skamligt att ens tänka sådana tankar! Att Kulturhuset skulle förstöra en av väldigt många Uddevallabor älskad park visar att man helt nonchalerade invånarnas åsikter. Vi minns och kommer inte att glömma rivningen av husen på Bodele! I allra sista delen av mandatperioden revs sista huset! En maktdemonstration! Kulturhuset stoppades av MP, som hoppade av – tack MP!

Vad bör man då göra? Projektera ett konserthus, vilket är vad Uddevalla främst saknar. Använd bästa tänkbara konsulter med kunskap om främst akustik. Det blir dyrt, men än dyrare blir det om man upptäcker att huset inte fyller sin viktigaste funktion. Även andra användningar bör tillgodoses, men akustik fungerande för klassisk musik upp till en symfoniorkesters krav är det primära! Uddevallabor med kärlek till klassisk musik och opera hoppas på den nya koalitionen. Kan ni starta detta projekt så att det vid mandatperiodens slut finns ett beslut om plats och innehåll, har ni lagt grunden för att lyfta Uddevallas musikliv till en nivå som närmar sig standard för en stad i vår storlek.

ANNONS

Bengt Helmerson

Ordförande Operavännerna i Uddevalla