Nomineringarna till Oscarsgalan 2020 presenterades under måndagen, och innehöll många välbekanta namn.
Nomineringarna till Oscarsgalan 2020 presenterades under måndagen, och innehöll många välbekanta namn. Bild: Matt Sayles/AP/TT

Här är Oscarsnomineringarna 2020

Jag nyper mig i armen och undrar om jag är tillbaka i 1990-talet. Trettio år har gått. Ändå heter de nominerade skådespelarna inför årets Oscarsgala fortfarande Tom Hanks, Brad Pitt, Al Pacino, Joe Pesci, Anthony Hopkins och Leonardo DiCaprio.

ANNONS

Självklart ska Joaquin Phoenix nomineras för sin enastående insats som psykiskt instabil komiker i decenniets bästa film, dystopiska "Joker". Adam Driver är, precis som sin motspelerska Scarlett Johansson, enastående i skilsmässodramat "Marriage story". Även Antonio Banderas och Jonathan Pryce är värda att lyftas fram för finfina insatser i "Smärta och ära, Almodovars tänkvärda metadrama om en åldrande filmregissör, respektive Fernando Meirelles Vatikan-rysare "The two popes".

Scarlett Johansson har chans att kamma hem två Oscars – dels för sitt närmast hudlösa spel i nämnda "Marriage story", dels för birollen som motståndskämpe och mamma till en liten nazist i den skruvade krigskomedin "Jojo Rabbit". Något som tydligt skvallrar om vilken bredd och talang hon har.

ANNONS

Det starka frihetsdramat om slaven Harriet Tubman har snart premiär på Göteborgs filmfestival.

En enda nominering bryter den iögonfallande vithetsnormen: till brittisk-nigerianska skådespelerskan Cynthia Ervio för huvudrollen i Kasi Lemmons "Harriet". Det starka frihetsdramat om slaven Harriet Tubman har snart premiär på Göteborgs filmfestival.

LÄS MER:"Joker" kan kamma hem flest Oscars

För fyra år sedan gjorde Oscarsjuryn ett försök att öka antalet kvinnor och färgade medlemmar. Trots det är fördelningen inom juryn fortfarande, enligt The New York Times, 68 procent män och 84 procent vita.

Sedan Oscarsgalans start på 1920-talet har endast fem kvinnor nominerats i kategorin bästa regi. En av dem är Greta Gerwig för "Lady bird" (2018). I år konkurrerar fem män om regi-priset. Sydkoreanske Bong Joon-ho sticker ut och är väl värd nomineringen för "Parasit", sin råa, roliga och konstant överraskande uppgörelse med överklassen.

LÄS MER:Scarlett Johansson: Jag tror på Woody Allen

LÄS MER:Scarlett Johansson bäst betald – igen

Lika lätt tycks det inte ha varit för Oscarsjuryn. De orkade kanske bara inte anstränga sig.

Samtidigt nonchaleras Greta Gerwig, vars nya drama "Unga kvinnor" istället nominerats för bästa film och bästa manus.

"Det var lätt som en plätt att hitta bra filmer av kvinnlig regissörer. Det enda som krävdes var att anstränga sig lite." säger Jonas Holmberg, konstnärlig ledare för Göteborgs filmfestival, till den amerikanska tidningen The Hollywood reporter.

Detta apropå att Göteborgs filmfestival i år verkställer ett jämställt filmprogram, med lika många kvinnliga som manliga regissörer. Ett initiativ som har väckt internationell uppmärksamhet.

Lika lätt tycks det inte ha varit för Oscarsjuryn. De orkade kanske bara inte anstränga sig.

ANNONS

LÄS MER:Hyllade Gerwig smygöppnar filmfestivalen

ANNONS