Fanny Edstam, kultur- och nöjesredaktör.
Fanny Edstam, kultur- och nöjesredaktör. Bild: Lasse Edwartz

"Ska vi ta bort allt som inte är just dig till lags?"

Ljud från konserter och nattklubbar har väckt debatt. Men vem bestämmer vad som är okej och inte, undrar Fanny Edstam.

ANNONS

Debatten om utomhuskonserter och ljudnivåer har så där lagom inför sommaren blossat upp igen.

Den senaste tiden har Stockholmsmedier rapporterat om "klubbdöden". På grund av klagande grannar har ställen som Kägelbanan, Debaser, Melodybox, Kraken och Kafé 44 stött på patrull.

Efter förra sommarens konserter i Margretegärdeparken publicerades flera upprörda debattartiklar i Bohusläningen. Uddevalla kommun har nu valt att både flytta och tidigarelägga sommarens spelningar från Margretegärdeparken till Hasselbacksparken.

LÄS MER:Uddevallas nya kultursatsning: Parksommar i Hasselbacksparken

LÄS MER:Efter kritik mot oljud – konserter i Uddevalla centrum tidigareläggs

Hur mycket får man som boende i centrum tåla?

Det finns naturligtvis gamla eller särskilt utsatta som behöver lugn och ro. Samtidigt är det något väldigt mänskligt med människors förfasande över oljud, bröl och störande moment i ens närhet.

ANNONS

I exempelvis Hunnebostrand vill många boende gärna ha ett Stenens hus. Men inte på deras vackra Udden. Gärna någon annanstans. I Uddevalla vill folk gärna ha ett fräscht centrum. Men byggande och renoveringar, nej tack.

Man vill ha ett levande centrum med folk på gator och torg, men absolut inte metalmusik i Margretegärdeparken. Vi är helt enkelt för allt skoj så länge vi själva slipper handskas med det.

Spontant vill jag bara skrika: "Men herregud, låt folk ha lite skoj era glädjedödare!". Med rökförbud, danstillstånd och allt möjligt som reglerar svenskarnas festande blir man ibland ganska matt. Låt oss leva.

LÄS MER:Kommer se över ljudvolymen

LÄS MER:Rutorna skallrade – dementa fick panik

LÄS MER:Säg nej till dödsmetallmusiken!

Men om man nu ändå vill störa sig finns det mer än utomhuskonserter som är jobbigt och drabbar omgivningen.

Det finns mängder av onödiga saker att störa sig på. Exempelvis att slänga fimpar eller tuggummin på marken. Det borde ge höga böter.

Vissa stör sig på barn, håll dem inomhus. Djur ska vi inte ens börja prata om. Det finns allergiker och hundrädda.

Vissa hatar folk som smaskar. Lås oss förbjuda offentligt ätande. Släng in dryck där också för sörplande är otroligt irriterande.

Ingen borde få gå ut efter 00.00.

Folk som pratar högljutt i telefon på tåget, bura in dem.

ANNONS

Och folk som slarvar med tvättiden. Där borde vi fundera på dödsstraff.

Eller vänta här nu, är det kanske lite överdrivet? Vad är i så fall ett rimligt straff? Ska vi verkligen ta bort allt som inte är just dig till lags? Vem ska i så fall få sätta ramarna för vad som är okej och inte?

Ska allt som riskerar att störa någon förbjudas? Dessa frågor bör man ställa sig innan man ropar på regler, lagar och förbud.