Kuslig sommarkänsla på Hovenäset i Ohlssons version

En man hittas hängd i en vajer på en badplats på Hovenäset. Det är upprinnelsen till Kristina Ohlssons senaste deckare om August Strindberg och Maria Martinsson. Trots att hon kör på i samma hjulspår blir det inte trist utan tvärtom - riktigt spännande än en gång.

ANNONS
|

Efter succén med de första böckerna i Strindbergserien ”Stormvakt” och ”Isbrytare” som utspelar sig på hösten och vintern är det nu dags för ”Skuggläge” och därmed nästa årstid - sommaren. Kanske den årstiden som de allra flesta förknippar med Sotenäs i allmänhet och Hovenäset i synnerhet. Vädret och miljön spelar en stor roll i Ohlssons deckare och hon utnyttjar skickligt dess skiftningar och karaktär för att hitta stämningen i sina historier.

Sommaren visar sig från sin bästa sida och August Strindberg håller på att planera en bakningstävling. Han är upp över öronen förälskad i sin polis Maria och trivs med livet och arbetet i sin second hand-affär i Kungshamn. Men plötsligt rullar dimman in, stämningen i bygden förändras och en man hittas mördad. Han hittas hängd i en vajer som hängts upp i hopptornet på badplatsen. Maria Martinsson och hennes kollegor får mordet på sitt bord att utreda och frågorna hopar sig. Vem är mannen? Varför hittas han där?

ANNONS

Utredningen leder poliserna bakåt i tiden till sommaren 1989 då Lydia Broman hittades mördad och styckad i sitt eget hus på Hovenäset. Mordet har varit en återkommande historia i samtliga böcker hittills, men den här gången kanske en lösning kan vara på gång. Dömdes verkligen rätt mördare den gången? Finns det någon som har extra stor anledning att ha försökt dölja sanningen genom åren? Trots att det är polisen som utreder kan naturligtvis inte August Strindberg hålla sig borta från att lägga näsan i blöt trots att det blir livsfarligt för honom.

Kristina Ohlsson älskar Hovenäset. Det märks på hennes sätt att skildra historierna om August Strindberg och ”Skuggläge” är inget undantag. Som vanligt är det kontrasterna som driver handlingen framåt och skapar dynamiken som gör att man vill läsa vidare. Dels det lite puttinuttiga med August Strindberg, hans personlighet och hans liv med affären i centrum. Nu planerar han dessutom en bakningstävling. Men dels den andra sidan med mord, mörker och dystra hemligheter som puttrar under ytan i det lilla samhället.

Karaktärerna är färgstarka och många av dom är omöjliga att inte tycka om. Ofta finns det också ett stråk av samtida aktualitet i Ohlssons böcker om Hovenäset. Den här gången är det missbruksproblematiken och vad en trasig uppväxt kan göra för att göda ett missbruk längre upp i åren. Något som hon skickligt väver in i mordgåtan. Kristina Ohlsson, Bohuslän och Hovenäset är en riktigt bra kombination.

ANNONS

Skuggläge

Titel: Skuggläge

Författare: Kristina Ohlsson

Utgiven 2022 på Bokförlaget Forum.

ANNONS