Loreen med statyetten Sångfågeln efter att hon vunnit finalen i Melodifestivalen.
Loreen med statyetten Sångfågeln efter att hon vunnit finalen i Melodifestivalen. Bild: Christine Olsson/TT

Loreen mot Eurovision: "Ingen rast, ingen ro"

Loreen höll för trycket i Melodifestivalen och blir Sveriges representant i Eurovision Song Contest. Siktet är redan inställt på Liverpool.
– Jag ska landa några dagar, sedan ska jag jobba. Jag ska representera Sverige igen – ingen rast, ingen ro, säger hon till TT.

ANNONS
|

“Euphoria” 2012. “Tattoo” 2023. Loreen vinner Melodifestivalen för andra gången, och får återigen representera Sverige i Eurovision Song Contest.

Hon har varit favorit ända sedan deltävlingen i Malmö. Där stormade en klimataktivist scenen, Loreen fick avbryta sitt nummer och ta om det igen inför tv-tittarna och livepubliken.

Skulle hon klara den pressen? Många var överens om att missödet snarare gynnade henne – nerverna höll och hon vann deltävlingen med god marginal.

Men trots favoritskap hos såväl spelbolag och artistkollegor ville Loreen själv inte ta ut vinsten i förskott, inte ens när tolvpoängarna började delas ut av den internationella juryn.

– Nej, jag vågade inte. Man vill skydda hjärtat. Du såg själv hur nervös jag var, jag börjar bli för gammal för det här, säger Loreen med ett lättat skratt efter finalvinsten.

ANNONS

Universums vilja

På frågan om det fanns något hon inte var nöjd med i framträdandet svarade hon sedvanligt filosofiskt:

– Nej, jag brukar säga att det gick exakt så som universum ville att det skulle gå.

Om Loreen nu skulle ta sig hela vägen och vinna Eurovision Song Contest i Liverpool i maj blir hon historisk svensk. Den enda som har vunnit ESC två gånger tidigare är irländske Johnny Logan, och om Loreen skulle upprepa bedriften från 2012 med “Euphoria” skrivs hon automatiskt in i schlager-historieböckerna.

Största utmanare var Marcus & Martinus. De norska tvillingarnas "Air" kom tvåa och erkände efteråt att det tidigt blev tydligt att Loreen skulle kamma hem segern.

– Man kände att det var ganska uppenbart att Loreen skulle vinna, men vi hade åtminstone otroligt kul. Det är så klart jättenervöst när man sitter där och väntar på resultatet, men det har varit fantastiskt, säger Marcus Gunnarsen.

TT: Vad tycker ni om Loreen som vinnare?

– Hon är fantastisk. Hon är så bra och vi ska heja på henne nu, säger Marcus Gunnarsen.

Tolvor på rad

Finalfesten på Friends arena sparkades i gång av Sami Rekik, känd som ena halvan av fjolårstrean Medina, som introducerade de 27 000 åskådarna för de tolv finalisterna – vilka tågade in till viftande flaggor och blåsmusik.

ANNONS

Sedan var det full fart in i tävlingen. Dansanta Panetoz höjde stämningen, finstämda Maria Sur lugnade tempot med sin ballad och mot slutet klev kvällens på förhand stora favorit ut på scen: Loreen. Jublet var enormt när den tidigare Eurovision-vinnaren framförde "Tattoo".

Därför var det överraskande att Kroatien, först ut av de internationella jurygrupperna att redovisa sina poäng, gav sin tolvpoängare till Theoz och "Mer av dig". Mer än så verkade inte Loreen tillåta, för resten av tolvorna gick till hennes "Tattoo".

Loreens 'Tattoo' vann i överlägsen stil.
Loreens "Tattoo" vann i överlägsen stil. Bild: Christine Olsson/TT
Marcus & Martinus med 'Air' kom tvåa.
Marcus & Martinus med "Air" kom tvåa. Bild: Christine Olsson/TT
Theoz tog första tolvan av internationella juryn, men fick se sig besegrad av Loreen.
Theoz tog första tolvan av internationella juryn, men fick se sig besegrad av Loreen. Bild: Christine Olsson/TT
Programledaren Farah Abadi gratulerar Danny Saucedo i samband med att han blir invald i Melodifestivalens Hall of Fame.
Programledaren Farah Abadi gratulerar Danny Saucedo i samband med att han blir invald i Melodifestivalens Hall of Fame. Bild: Christine Olsson/TT

Fakta: Så gick det i finalen

1. Loreen: "Tattoo", 177 poäng

2. Marcus & Martinus: "Air", 138

3. Smash Into Pieces: "Six feet under", 112

4. Jon Henrik Fjällgren, Arc North featuring Adam Woods: "Where you are (Sávezan)", 81

5. Theoz: "Mer av dig", 78

6. Kiana: "Where did you go", 76

7. Paul Rey: "Royals", 57

8. Mariette: "One day", 51

9. Maria Sur: "Never give up", 47

10. Panetoz: "On my way", 47

11. Nordman: "Släpp alla sorger", 44

12. Tone Sekelius: "Rhythm of my show", 20

ANNONS