Margareta Strömstedt inför sin 80-årsdag. Arkivbild från 2011.
Margareta Strömstedt inför sin 80-årsdag. Arkivbild från 2011. Bild: Claudio Bresciani / TT

Margareta Strömstedt är död

Författaren, journalisten och översättaren Margareta Strömstedt har avlidit vid 91 års ålder.
– Hon talade till kvinnor på ett sätt som man kunde känna igen sig i, säger förläggaren Eva Bonnier.

ANNONS
|

Strömstedts son, artisten Niklas Strömstedt, bekräftar dödsfallet för Dagens Nyheter.

– Det är sorgligt och känslan av "aldrig mer" är konstig och svår att ta in, säger han till tidningen och fortsätter:

– Samtidigt minns vi mamma som den varma, kloka och älskvärda människa hon var och en tröst är att hennes ord och böcker finns kvar och att hon fick leva ett långt och innehållsrikt liv i en stor krets av människor som älskade henne djupt. Nu sitter hon och pappa återigen tillsammans i solen och äter färska frukostbröd.

"Lätt att tycka om"

Bokförläggaren Eva Bonnier hade nära band till Margareta Strömstedt, både som förläggare till några av hennes böcker och eftersom hennes föräldrar var goda vänner med Strömstedt.

ANNONS

– Hon var en person som var lätt att tycka om. Jag blir tagen av att hon gått bort, säger Eva Bonnier till TT.

Hon tror att en av anledningarna till att många kvinnor tyckte om Margareta Strömstedts böcker var att hon skrev på ett sätt som många kände igen sig i.

– Hon hade en viss humor, en värme och lite udd också.

Margareta Strömstedt debuterade som författare 1961 med "Fjärilar i klassen och andra sagor om mina vänner bland tomtarna". Hon skildrade ofta erfarenheter ur sin egen barndom och sitt eget äktenskap. I en intervju med TT från 2013 resonerade hon kring att skriva om sitt liv.

– Det finns sådant som är privat och så finns det sådant som är personligt – och mellan det personliga och det privata utvecklas det något slags möjlighet att skriva någonting som är sant och nära, utan att man lämnar ut familjen alldeles för mycket.

Berättade om övergrepp

Först vid 82 års ålder talade hon dock öppet om övergrepp hon utsatts för, långt före metoo, i den personliga "Jag skulle så gärna vilja förföra dig – men jag orkar inte" från 2013. Att hon väntade så länge berodde enligt henne själv på att det var hennes sista bok, sade hon i en intervju med TT.

ANNONS

– Detta är ju någonting som finns och som inte så många skriver om, de sexuella övergreppen i de konventionella miljöerna. Jag kan tycka att det är så oerhört skönt att bli äldre, det är så mycket som är skönare efter 55–60. Då är man inte längre en sexuell varelse, på det sättet att man är utsatt för sådana saker, sade hon då.

Strömstedt arbetade också under många år som producent på Sveriges Radio och Sveriges Television och hon har även skrivit en biografi över Astrid Lindgren.

Fakta: Margareta Strömstedt

Debuterade som författare 1961 med "Fjärilar i klassen och andra sagor om mina vänner bland tomtarna".

I hennes produktion märks böckerna om Majken och "Julstädningen och döden" samt "Natten innan de hängde Ruth Ellis och andra berättelser ur mitt liv". Har också skrivit en biografi över Astrid Lindgren.

Hon var gift med Expressens tidigare chefredaktör Bo Strömstedt från 1953 fram till hans död 2016

ANNONS