Maria Gustavsdotter aktuell med sin sjätte bok om prästdöttrarna

Uddevallaförfattaren Maria Gustavsdotter är aktuell med avslutande delen ”Boken om Jonas” i den hyllade romanserien om prästdöttrarna från Orust.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Maria Gustavsdotter har skrivit romaner på heltid sedan 2001, det var då hon sadlade om från tandläkare till författare. Det har blivit ett 20-tal böcker och de flesta är historiska böcker med ett kvinnligt perspektiv.

Romanserien utspelar sig under stormaktstiden i 1600-talets Bohuslän där läsarna har fått följa prästdöttrarna Morlandeus. Unikt med serien är att kvinnornas liv har fått vara i centrum.

Ett annorlunda år

Maria Gustavsdotter har inte vilat under pandemiåret utan arbetat på som vanligt från hemmakontoret i villan.

– Tyvärr är det andra roliga saker som blivit inställda. Allt från solsemester till att träffa familjen. Men med skrivandet har det inte varit så stor skillnad. Jag är nog ganska så effektiv.

ANNONS
Boken om Jonas av författaren Maria Gustavsdotter
Boken om Jonas av författaren Maria Gustavsdotter Bild: Bokomslag

Maria Gustavsdotter är van att arbeta hemifrån. Men menar att det finns mer i livet än att bara skriva. Hon precis som många andra vill kunna resa och umgås som innan pandemin.

– Jag precis som alla andra vill att livet ska kunna återgå till det normala. Jag har fått första sprutan nu, vilket känns otroligt skönt. Alla var på så gott humör, man kunde nästan tro att det var någonting annan i den där sprutan, säger hon och skrattar.

Boken om Jonas

Nu kommer den sjätte och avslutande delen i det som egentligen skulle ha blivit en trilogi. Denna gång får vi följa huvudpersonen Jonas, barnet som Ebba aldrig kunde ta till sitt hjärta.

En försommardag år 1664 kliver en kvinna och hennes fyra barn in i Katarinas tygbod i Uddevalla. Det tar inte lång tid innan Katarina inser att det är hennes syster Ulrika som står framför henne. Det har passerat 20 år sedan systrarna setts senast och mycket har hänt på prästgården i Morlanda sedan Ulrika hastigt lämnade med sin älskare.

Nu är båda föräldrarna bortgångna, precis som den älskade systern Ebba som även hon har avlidit. Det ingen ännu vet förutom Katarina, är Ebbas hemlighet om sonen Jonas som hon lämnat i från sig. Sonen är resultatet av en våldtäkt som den onda prästen Jostein har gjort sig skyldig till. När Jostein inser vem Jonas egentligen är, tar han till alla verktyg för att få vårdnaden om sin son.

ANNONS

– Fortfarande är kvinnorna väldigt viktiga, och det är flera som vill ta hand om Jonas. Men det är första gången en pojke blir satt i centrum. Det är de små händelserna som driver de stora förändringarna.

”Boken om Jonas” släpps den 19 april och kommer bli den sista boken i den hyllade romanserien.

– Det gäller att sluta innan man blir långdragen och att läsarna tröttnar. Sedan finns de alltid de läsarna som vill ha ännu en bok. Men jag kan avslöja att prästen som läsarna verkligen älskar att hata äntligen är död. Men å andra sidan så finns det en ung kvinna som jag lämnar hängande i den här boken.

Slutet på något är alltid en start på något nytt

Hon har redan nu börjar skriva på en ny bok. Starka kvinnor och deras livsöden kommer gestaltas i påbörjade boken som heter ”En egen lön”.

Boken kommer utspela sig i två lager. I det ena lagret kommer läsarna få följa ett par som under förra året mötte svårigheter under pandemins framfart. I det andra lagret blir det ett djupdyk i historien igen. Om tiden mellan år 1913-1921 och om kampen för kvinnlig rösträtt. Främst kommer den utspela sig i Uddevalla.

– Min mamma var hemmafru i många år och sa alltid till mig och mina systrar; se till att du aldrig behöver be en man om ditt dagliga bröd. Det har verkligen inspirerat mig när jag skriver om kvinnor.

ANNONS
ANNONS