Facebook-grundaren Mark Zuckerberg, på skärmen, under en kongressutfrågning angående censur i samband med USA:s presidentval 2020.
Facebook-grundaren Mark Zuckerberg, på skärmen, under en kongressutfrågning angående censur i samband med USA:s presidentval 2020. Bild: Michael Reynolds

Mark Zuckerberg ångrar censurerad artikel

Mark Zuckerberg ber i en poddintervju om ursäkt för att Facebook begränsade delandet av ett avslöjande om Joe Bidens son Hunter, i samband med det amerikanska presidentvalet 2020.
Samtidigt vidhåller han att det skedde efter att FBI varnat för desinformation.

ANNONS
|

Turerna kring New York Posts avslöjande om Hunter Bidens laptop har varit många, långa och kontroversiella.

Inför presidentvalet 2020 läcktes Hunters mejl. Mejlen antydde att Joe Biden, i sin roll som Barack Obamas vicepresident, utnyttjat sin maktposition för att hjälpa Hunter Bidens affärsintressen i Ukraina.

Mejlen påstods komma från Hunters egen laptop efter att denna lämnats kvar hos en datorreparatör, men NY Posts exklusiva avslöjande möttes av stark skepsis – dels för tajmingen inför valet, dels då tidningen hade fått laptopen av Rudy Giuliani, som vid tiden var en av Donald Trumps närmaste rådgivare och hans personlige advokat.

ANNONS

Samtidigt pågick fortfarande diskussionerna om huruvida Ryssland engagerat sig i påverkansoperationer för att tippa valet till Trumps fördel.

FBI gick ut med varning

Av samma anledning gick den federala polismyndigheten FBI ut med en varning till sociala medier som Twitter och Facebook om att desinformationskampanjer var ett överhängande hot.

– Bakgrunden till detta är att FBI kom till oss – ett antal personer i vårt lag – och sade ”hej, bara så ni vet så borde ni vara vaksamma. Vi såg att det förekom mycket rysk propaganda inför valet 2016 och vi har uppmärksammat att en liknande dump kan vara på väg”, säger Facebook-grundaren Mark Zuckerberg i podcasten ”The Joe Rogan experience”.

Komikern och podcastvärden Joe Rogan, som många gånger själv kritiserats för att sprida desinformation via sin show.
Komikern och podcastvärden Joe Rogan, som många gånger själv kritiserats för att sprida desinformation via sin show. Bild: Gregory Payan

Trots att FBI inte specifikt nämnde avslöjandet om Hunter Biden valde Twitter, enligt BBC, att helt censurera alla länkar till NY Posts artikel på sin plattform. Facebook gick inte riktigt lika långt och lät fortfarande sina användare länka till artikeln, men algoritmen justerades på ett sätt som gjorde att den i mindre utsträckning spreds till användare utöver de på ens vänlista.

Zuckerberg: ”Det suger”

Men allteftersom tiden gått har fler nyhetsmedier fått chans att granska källmaterialet från laptopen. Tidigare skeptiska tidningar som New York Times och Washington Post har sedan dess kommit fram till att åtminstone en del av mejlen som läcktes till NY Post var äkta.

ANNONS

Zuckerberg säger nu att han grämer sig över valet att stoppa spridningen av originalartikeln.

– Det suger... på samma sätt som det förmodligen suger att behöva gå igenom en brottmålsrättegång, men att mot slutet bli förklarad oskyldig.

Zuckerberg uttryckte även att han inte var eller är bekväm med att hantera vad han kallar ett ”hyperpolitiskt problem”.

– Jag gav mig inte in i detta för att agera domare över saker som detta. Jag gav mig in i det här för att designa teknologi som hjälper människor hålla kontakt, sade Zuckerberg till värden Joe Rogan.

Han fortsatte:

– Hela den här saken om att skilja på vad som är okej och inte – jag måste självklart vara en del av det eftersom jag på någon nivå driver företaget och inte bara kan avstå från det (ansvaret). Men jag tror inte heller att man, i en fråga om hur det styrs, vill att hela ansvaret ska ligga hos en individ.

LÄS MER:Twitter anklagas för "nonchalant" datahantering

LÄS MER:Metas nya chatbot: Facebook är fake news

LÄS MER:Facebooks resultat sämre än väntat

ANNONS