Markoolio hyllar Finland på konserten #mittfinland. Arkivbild.
Markoolio hyllar Finland på konserten #mittfinland. Arkivbild.

Markoolio hyllar Finland med konsert

Finland firar 100 år av självständighet och det ska uppmärksammas på Kägelbanan i Stockholm. Den 29 november kliver en rad artister men Finland-koppling upp på scen under konserten #mittfinland live. En av dem är Marko Lehtosalo, mer känd som Markoolio.

ANNONS
|

Som sex månader gammal korsade sångaren Östersjön och har sedan dess bott i Sverige. Med ett starkt band till båda länderna kan han ha svårt att identifiera sig.

- Ibland känner man sig ganska rotlös. I Sverige är jag finsk, i Finland är jag svensk och i Norge är jag finlandssvensk. Det är lite skumt, men jag hejar på Finland i ishockey. Även om jag skulle vilja heja på Sverige så går det inte, det har jag uppfostrats med, säger Markoolio till TT.

ANNONS

Själv ser han Sverige som sitt hemland men har spenderat mycket tid på andra sidan havet hos släkt och vänner. Därför var det självklart att tacka ja till konserten.

"Morsan slaktade mig"

Tillsammans med Josefine Sundström leder Markoolio hyllningen till "De tusen sjöarnas land". Dessutom kommer sångaren att uppträda med låten "Mä joka päivä töitä teen" (Jag arbetar varje dag) av duon Matti och Teppo.

- Det är en finsk låt som morsan slaktade mig med när jag var liten. Hon satte ofta på den på skivspelaren när jag tittade på tv och sa "det finns text", så jag fick ta bort ljudet och lyssna på låten om och om igen, säger Markoolio.

Försonas med hatlåt

Efter uppträdandet hoppas han kunna försonas med låten han beskriver som ångestfylld.

- Jag hoppas vi kan förlåta varandra. Jag har en hatkärlek till låten eftersom jag blev torterad med den, samtidigt älskar jag den. Vi kanske hittar varandra igen.

ANNONS

Andra som deltar i evenemanget är Lisa Miskovsky, Iiris Viljanen, Kristian Anttila och den finländske musiklegendaren Danny.

#mittfinland är ett samarbete mellan Södra Teatern och Sveriges Radio Sisuradio och direktsänds i P2 Sveriges Radio och på SVT Play.

TT
Fakta: Andra stjärnor med finska rötter

Matt Damon, Oscarsbelönad skådespelare.

Jessica Lange, tvåfaldigt Oscarsbelönad skådespelare.

Maila "Vampira" Nurmi, skådespelande skräckdrottning.

Pamela Anderson, skådespelare och modell.

David Lynch, regissör och skaparen bakom "Twin Peaks".

Haddon Sundblom, skapade jultomen åt Coca-cola.

Källa: Svenska Yle.

ANNONS