”Masked singer” – nu börjar TV4:s galna jakt

Nu kommer den globala musiksuccén ”Masked singer” till Sverige. Men är svenskarna verkligen redo för sjungande godismaskiner och dansande isvargar?
– Jag har i alla fall en bra känsla i magen, säger programledaren David Hellenius.

ANNONS

”Pingvinen”. ”Jokern”. ”Fåret”. Flera av de tolv figurer som medverkar i ”Masked singer Sverige” både låter och ser ut som förhärdade Batmanskurkar. Men inget kunde vara mer felaktigt. TV4:s nya storsatsning är klassisk familjetillvänd fredagsunderhållning – samtidigt som det är något helt nytt och okänt för de flesta svenskar.

– Det är jätteannorlunda och programmet ser till en början helt galet ut. Men det finns så många lager som gör att det blir spännande och att man som tittare sugs in, säger David Hellenius.

Efter att bland annat ha lett ”Let’s dance” i 15 år är David Hellenius en av TV4:s mest rutinerade programledare, men till och med han blir lite överväldigad inför ”Masked singers” enorma genomslag utomlands.

ANNONS

– Programmet har gått i 43 länder och blivit en megasuccé precis över hela världen, så det känns ju verkligen som att det är upp till bevis för oss på TV4. Men jag har en bra känsla i magen och tror verkligen på det här formatet. Alla därhemma kan vara med och gissa, det är olika åldrar på de tävlande och de musikaliska numren är riktigt snygga.

LÄS MER:14-åriga Rejhan Bellani från Uddevalla knep finalplats i Talang

”Svårt att placera rösten och gissa rätt”

I all enkelhet går ”Masked singer Sverige” ut på att tolv kändisar eller i alla fall rätt välkända personer (tänk komiker, tv-profiler, skådespelare) drar på sig varsin specialsydd mask med tillhörande dräkt, sjunger en bekant låt och sedan ska tittarna gissa vem som döljer sig därunder. Den som levererat sämst under kvällen röstas ut, får ta av sig masken och skickas hem. Till slut återstår bara tre personer som gör upp om segern i en final.

LÄS MER:Uddevallas yngsta influencer vill inspirera andra

– De flesta av de tävlande har man inte hört sjunga förut och även om det ges vissa ledtrådar är det jäkligt svårt att kunna placera rösten och gissa rätt, säger David Hellenius som själv inte vet vilka som döljer sig under maskerna.

– Jag har ingen aning! Det är lika spännande för mig som för tittarna.

ANNONS

”Masked singer Sverige” blir också TV4:s utmanare mot SVT:s stora fredagsfavorit ”Bäst i test” som går som tåget.

– Det är tufft motstånd, visst är det så. ”Bäst i test” fick ju TV4 att flytta på ”Let’s dance” till lördagar. Det ska bli kul att se hur det går.

LÄS MER:Rejhan Bellani stolt efter Talangfinalen: ”Jag har njutit”

En tittarjury röstar ut deltagarna

För att konceptet med ”Masked singer” ska fungera är det ovanligt få personer i produktionen som vet vilka sångarna verkligen är. Smusslandet och hemlighetsmakeriet bakom scen har varit enormt.

– Det blir som en del av underhållningen och smygandet har verkligen tillfört något, inte minst för mig som programledare.

Du slipper att spela överraskad?

– (skratt) Ja, lite så. Det hade varit tråkigt att låtsas. Nu har jag verkligen inte haft en aning och blir lika chockad som alla andra.

Till hjälp för tittarna och som ett roligt moment finns också en expertpanel i studion bestående av Felix Herngren, Pernilla Wahlgren, Nour El Refai och Måns Zelmerlöw. Deras uppgift är helt enkelt att lyssna noga och försöka att avslöja den tävlandes identitet.

Dessutom finns en noga utvald tittarjury, en slags ”folkets röst” i studion och på skärm, som röstar på figurerna och därmed bestämmer vilka som får vara kvar och vem som ska skickas hem. Som tittare kan man bara luta sig tillbaks och koppla av, som David Hellenius påpekar.

ANNONS

– Ni behöver inte ringa och rösta utan kan lugnt lägga ifrån er mobilen och bara bli underhållna. Det är ganska befriande.

Masked singer har premiär på TV4 klockan 20.00, fredagen den 26 mars.