Invigningen för 2018 års Midvinterfest. I år ligger tillställningen på  is.
Invigningen för 2018 års Midvinterfest. I år ligger tillställningen på is.

Midvinterfest tar paus för att se över konceptet: "Vill locka fler unga"

Den 26 år långa traditionen Midvinterfest på Bohusläns museum kommer i år att ligga på is. Nästa år blir den av – men i ett annat format än tidigare.

ANNONS

Beslutet om att pausa 2019 års Midvinterfest på Bohusläns museum togs redan förra året. Anledningen till det är delvis för att man inte vill ta ner den pågående utställningen Re:use! – men också för att man vill se över dess nuvarande koncept.

– Grundtanken med Midvinterfest har alltid varit att utveckla slöjden i regionen, vilket vi har gjort med olika teman och försäljning. Men nu vill vi lägga större vikt vid ett lärandeperspektiv och på så vis locka fler unga, säger Sofie Henryson, utställningsproducent på Bohusläns museum.

Vill locka ungdomar

Förutom att locka fler unga vill hon tillsammans med Hemslöjdskonsulenterna i Västvarvet, som är med och anordnar utställningen, även att Midvinterfest ska förankras mer globalt.

ANNONS

– Det finns så många slöjdtekniker som inte är unika för Sverige och som vi vill inkludera. Under den här pausen ska vi även se över hur vi kan locka besökare som inte annars kommer till Midvinterfest, säger hon.

Sofie Henryson tillägger även att man tidigare tagit bort utställningar för att ge plats år Midvinterfest.

– Ibland tar det tid för skolorna att upptäcka våra utställningar. Det är synd att vi behöver plocka ner vissa lite för tidigt för att jobba med Midvinterfest, och nu ger vi istället några utställningar längre visningstid vilket vi hoppas gagnar våra skolor.

Kommer det bli en Midvinterfest nästa år?

– Ja det blir det, just nu är det lite oklart exakt hur den kommer utformas, men slöjd kommer fortfarande stå i fokus och vi pratar även om att hålla en julmarknad och kanske anordna workshops, men exakt hur det blir beslutar vi efter årsskiftet.

Invigningen för 2018 års Midvinterfest. I år uteblir tillställningen.