Arab Orthodox Social and Cultural Center, AOSCC, ett av de kulturcenter som har förstörts i Gaza. Arkivbild.
Arab Orthodox Social and Cultural Center, AOSCC, ett av de kulturcenter som har förstörts i Gaza. Arkivbild. Bild: Abed Khaled

Museum på Västbanken lyfter Gazas kultur

The Palestinian Museum på Västbanken visar nu verk av ett hundratal kulturarbetare från Gaza – bland annat de dödade konstnärerna Heba Zagout och Mohammed Sami Qariqa.

ANNONS

"Det här är inte en utställning", står det vid huvudingången till museet i Birzeit, nära Ramallah. 115 kulturarbetares namn pryder väggarna, med svarta markeringar kring dem som har dödats i Israels offensiv mot Hamas. Det är inte en traditionell utställning, i stället visas både ny konst och kulturarvsföremål från Gaza, som har samlats in från olika håll på Västbanken.

Museets styrelseledamot Ehab Bessaiso beskriver initiativet som "en resa i Gaza-palestiniers konst, som följer ett dussintal dödade konstnärer, författare, poeter och journalister".

– Den här resan bekräftar det palestinska folkets enighet, som ockupationsmakten försöker att förstöra, säger Bessaiso.

Museet vill erbjuda en plattform för kultur från Gaza, eftersom många kulturcenter där har förstörts. I utställningens presentation står: "Hela denna tid har konsten i Gaza inte bara visat den hårda verkligheten, utan också manifesterat människors existens. Gazas konst trotsar ockupationens avhumaniserande grymhet".

ANNONS
ANNONS