Newkid har just nu sitt bästa år bakom sig, men det är inget som får honom att sluta varken skriva musik eller jobba mot sin allra största dröm.
Newkid har just nu sitt bästa år bakom sig, men det är inget som får honom att sluta varken skriva musik eller jobba mot sin allra största dröm. Bild: Edvin Bergström

Newkid har aldrig haft något annat val än musiken

Det blev inga statyetter på årets Grammisgala, men för Uddevallaartisten själv har han redan vunnit högsta vinsten. När Bohusläningen besöker Newkid i Stockholm berättar han om hur det är att vara i toppen av karriären, om sin allra största dröm och även om sin hemliga plan för att få tillbringa mer tid i Uddevalla.

ANNONS

Klockan är 10 på morgonen och det är bara några få timmar kvar till Alexander ”Newkid” Ferrer ska åka iväg för att svida om till kostym. Under torsdagskvällen är det dags för årets Grammisgala på Stora Teatern i Stockholm där Uddevallaartisten nominerades i två kategorier.

– Oj, oj oj, vilken jäkla dag alltså!, säger Alexander ”Newkid” Ferrer glatt och slår sig ner på en av parkbänkarna i Humlegården.

Parken mitt i Stockholm börjar sakta fyllas med folk. En del tar precis som vi plats på parkbänkar längs med allén medan andra slår sig ner i gräset. Trädkronorna skyddar mot den gassande solen.

ANNONS

Det är nästan exakt ett år sedan vi träffades här i Stockholm sist. Då hade Newkid precis fått det glädjande beskedet att han var en av artisterna som skulle medverka i tv-programmet ”Så mycket bättre”. Han beskrev sig då som lugnare och tryggare än han någonsin varit.

När vi pratar om det där lugnet idag skrattar han;

– Alltså, nu har jag landat lite i det där och jag hade nog svårt att inse hur sjukt stort det var att medverka i ett program som ”Så mycket bättre”. Det ger extremt mycket uppmärksamhet på väldigt kort tid. Stressnivån är över 120 i flera veckor och man lever verkligen i en bubbla. Men vilket jäkla år det var!

Bohusläningen träffade Newkid i Humlegården bara timmar innan årets Grammisgala drog igång under torsdagen förra veckan. Det blev inga statyetter, men för Newkid var nomineringarna en vinst i sig.
Bohusläningen träffade Newkid i Humlegården bara timmar innan årets Grammisgala drog igång under torsdagen förra veckan. Det blev inga statyetter, men för Newkid var nomineringarna en vinst i sig. Bild: Edvin Bergström

Det finns ett före och ett efter

Det finns ett före och efter ”Så mycket bättre”, enligt Newkid själv, som menar att programmet gjorde att musikkarriären fick en rejäl skjuts framåt. Men går det att toppa år som 2020? Newkid tror själv att det kan bli svårt.

– Jag skulle ljuga om jag säger att jag kommer toppa förra året redan i år. Vi tog ett väldigt stort kliv framåt som jag tror är svårt att ta igen. Innan blev jag ju igenkänd på stan, men absolut inte på den här nivån. Jag menar, det finns inget svenskt musikprogram som är så stort som ”Så mycket bättre”.

ANNONS

I och med programmet fick han också en helt ny publik.

– Nu vill jag fortsätta ge musik till de personerna som fått upp ögonen för mig. Sedan är väl nästa dröm att kunna fylla Globen, så vi kommer fortsätta bygga vidare på det vi påbörjat, säger Newkid och fortsätter:

– Jag brukar alltid säga att ”vi bygger”, då vi är så många som står bakom det här, det är inte bara jag utan ett helt team och alla de som lyssnar och sprider musiken vidare som gör detta möjligt.

Trots pandemin var 2020 Newkids bästa år i karriären hittills. Han hyllades för sitt album ”Mount Jhun”, syntes i flera tv-program och som grädden på moset nominerades han på både P3 Guldgalan och Grammisgalan.

Det blev dock inga statyetter, men Newkid känner sig ändå som en vinnare.

– Det finns egentligen inget mål, utan milstolpar längs vägen. Nomineringen är en vinst i sig och det viktigaste är att ha kul under tiden.

Alexander ”Newkid” Ferrer längtar efter att få komma ut att spela för publik igen. Om restriktionerna tillåter hoppas han kunna åka ut på turné i höst eller i början av nästa år.
Alexander ”Newkid” Ferrer längtar efter att få komma ut att spela för publik igen. Om restriktionerna tillåter hoppas han kunna åka ut på turné i höst eller i början av nästa år. Bild: Edvin Bergström

Musiken har blivit mer hoppfull

För drygt en månad sedan släppte han nya singeln ”Aldrig haft något annat val”, som är första låten på hans kommande album. Han har tidigare beskrivit sin nya musik som mer hoppfull än tidigare.

– Förra året var mörkt på många olika sätt, och jag kände ett behov av att göra musik som gör att man blir glad när man lyssnar på den.

ANNONS

Han har under sin över tio år långa karriär också börjat skapa mer musik inom popgenren, där både kärlek och glädja ofta står i fokus.

– Jag lyssnar själv på mycket hiphop och r’n’b, och för inte så länge sedan dominerades topplistorna av det, men nu har popen kommer tillbaka med kärleksfulla låtar, och det passar mig. Jag vill vara med och bidra till både kärlek och mer positivitet.

Då kände jag att det spelar ingen roll hur det går ekonomiskt, för mig har det inte funnits något annat alternativ. Och det är en bra utgångspunkt tycker jag, att göra något man verkligen tycker känns bra i magen

Hans senaste singel handlar om just kärlek, men också om något så stort som hela livet i sig. Singelomslaget pryds av ett fotografi på hans mamma och pappa från 1990, inte långt innan Newkid själv kom till världen. Bilden har inspirerat honom till att skriva "Aldrig haft något annat val”.

– Jag såg det fotot på dem för väldigt längesedan och har haft det uppsatt på väggen sedan dess. Det är på mina föräldrar precis innan de fick mig och hade hela livet framför sig. Kanske kände de då att de hade alla val i världen, sedan fick de mig och den bilden har fått mig att förstå hur mycket man offrar som förälder, och alla gånger det varit tufft för dem och de inte har haft något annat väl än att fortsätta ställa sig upp igen, för att de hade mig att bry sig om, berättar Newkid och fortsätter:

ANNONS

– Låten handlar om något mycket större än vad jag tidigare skrivit om. Jag menar, min farsa flyttade från Filippinerna och lämnade hela sin familj för min mamma och mig.

– Men frågar du min farsa om han hade ett val skulle han nog säga att han visst hade det, men jag tror inte det, tillägger han med ett stort leende.

På omslaget för newkids nya singel ”Aldrig haft något annat val” är det en bild på hans mamma och pappa som inspirerat honom till att skriva låten.
På omslaget för newkids nya singel ”Aldrig haft något annat val” är det en bild på hans mamma och pappa som inspirerat honom till att skriva låten. Bild: Sony

Det ska kännas rätt i magen

Låten handlar helt enkelt om instinkten man har att välja det som känns rätt i magen, lite som att man aldrig haft något annat val, förklarar Newkid vidare.

Precis så som musiken varit för honom själv.

– När jag startade min musikkarriär för elva år sedan nominerades jag till både P3 Guld och Grammis, precis som nu. När jag sedan slutade att göra musik mådde jag jättedåligt, och då kände jag att det spelar ingen roll hur det går ekonomiskt, för mig har det inte funnits något annat alternativ. Och det är en bra utgångspunkt tycker jag, att göra något man verkligen tycker känns bra i magen.

Framöver kommer Newkid ha full fokus på att skriva musik till det nya albumet som han planerar släppa nästa år. Och kanske, kanske får han snart stå på scen framför publik igen.

ANNONS

– Vi har börjat titta på hur vi skulle kunna genomföra något live med publik om nu restriktionerna tillåter oss. Innan pandemin hade jag mest spelat på lite större klubbar, men nu är jag sjukt pepp på en turné, jag längtar efter att få möta publiken och jag kommer bränna varenda krona om det behövs för att det ska bli en mäktig show!

Men först har han ett litet annat projekt som han hoppas kunna ro i land.

– Jag försöker få min mamma och pappa att flytta tillbaka till Uddevalla igen, de bor ju inte kvar där längre ... men det är min plan så att jag kan åka dit och hänga hela somrarna igen!