Nörderier i fokus på ny utställning i Uddevalla

Det är cosplay, datorspel och sci-fi i fokus på Uddevallas alldeles egen nörd-utställning när föreningen Nördimperiet ställer ut på Galleri Vitt Brus i Uddevalla.
– Vi vill ju uppmana folk att leva ut sina nördiga sidor och hitta andra att vara nördiga med, säger Nördimperiets ordförande Ulrik Hedin.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgradeUddevalla usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

När det kom in ett sent återbud till galleriet på stadsbiblioteket fick den ideella föreningen Nördimperiet frågan om de ville ställa ut. Utan att tveka packades bilarna med allt föreningen åstadkommit i form av fotografier, merchandise och annat nördigt hantverk, för att montera upp Nördimperiets alldeles första utställning i en sådan omfattning.

– Det är fotografier från olika cosplays, massa prylar som vi tillverkat från olika franchises och även lite fokus på ”Fallout” som är ett spel som ligger oss varmt om hjärtat. Denna gången blev allt lite hastigt, men nästa gång ska vi ha med oss ännu mer grejer, berättar Ulrik Hedin som är ordförande i föreningen.

ANNONS

LÄS MER:De gör kostymer av skräp – och anordnar ”cosplay”

Arrangerar nördträffar

Föreningen Nördimperiet startades i Uddevalla för ungefär fem år sedan men är sedan ett par år tillbaka baserade i Trollhättan. Förutom att anordna träffar för spelkulturintresserade, ansvarar de också för TrollCon –Trollhättans egna cosplay-och spelkulturmässa, som nu gör sin comeback efter pandemin.

– Vi är en nördförening, helt enkelt, som startades eftersom vi märkte att det fanns en massa nischade föreningar. Vi ville starta en där man kunde samla alla med olika intressen och testa på varandras nördiga intressen, säger Ulrik Hedin.

LÄS MER:Trollcon växer inför årets nördmässa

Vad är det som är så kul med just spelkultur?

– Det är väl det att man måste inte bli vuxen. Man kan leva kvar i sina fandoms ganska länge och man kan leva ut de också. Man kan samla på ”Star Wars”-figurer men man kan också vara en ”Star Wars”-figur.

”Kul att se vad ungarna sysslar med”

Utställningen på Galleri Vitt Brus öppnade den 7 oktober och kommer att pågå fram till den 26 oktober innan utställningsattiraljerna packas ner igen inför TrollCon. Fram tills dess hoppas Ulrik och de andra i Nördimperiet att man ska kunna locka en bred skara åldrar och människor.

– Ja ... alla borde komma och se detta. Det är kul att visa upp både för yngre som kanske bara sett sånt här på film och TV-spel och att då kunna se att de här ”propsen” finns på riktigt. Sen är det väl kul för de äldre att se vad ungarna sysslar med. Man är kanske bara van vid att se detta på teater och inte vad gemene man sysslar med hemma på fritiden, säger Ulrik Hedin.

ANNONS

Varför gör ni den här utställningen?

– Det har varit svårt att dra folk mellan Uddevalla och Trollhättan både när det gäller musik och teater. Detta är väl lite av ett försök att få hit folk från Uddevalla till Trollhättan.

Nördimperiets utställning på Galleri Vitt Brus har öppet fram till den 26 oktober

ANNONS