Nu blir de anrika husen ett stråk av kultur

Ett ”myller av kultur” så beskrivs kommunens senaste satsning. De tre anrika husen på övre Kungsgatan kommer att få sig ett ansiktslyft med inglasad bakgård, utomhusscen och större konsertlokal. Med nya ”Kulturstråket” hoppas man lyfta både kulturlivet och stadskärnan.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgradeUddevalla usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kultur i alla dess former ska få plats. Ja, planerna för ”Kulturstråket” är fulla av kulturella förbättringar och satsningar för Uddevallaborna. De tre husen på övre Kungsgatan som berörs i projektet är Kungsgatan 32, Lotcen och Frideborg.

– De här husen är byggda för kulturverksamheter, så det känns häftigt att vi nu bygger vidare på det, säger kultursamordnaren och projektledaren Pontus Blom när vi kliver in på Kungsgatan 32, där Kulturskolan och Studio 32 i dag håller till.

På den här adressen har teaterföreningen varit sedan 60-talet och före det låg här tändsticksfabrikens kontor. I grannhuset Lotcen hittade man förr Bohusläns museum och i Frideborg var det biograf under en period.

ANNONS

– De har högt kulturhistoriskt värde och det känns kul att vi nu har medel för att ta till vara på dessa hus och utveckla dem till ett kulturstråk.

Idén bakom ”Hus för kultur”, eller ”Kulturstråket” som projektet nu kallas, började med att tiden började bli knapp för Kulturhuset Bastionen. Det är inte långt kvar innan det rivningskontraktet löper ut.

– Hösten 2023 behöver de ut. Så vi började se oss om efter en ersättningslokal. Vi gjorde då en behovsanalys och den visade tydligt att det inte är helt ändamålsenliga lokaler vi har i kommunen för de kulturverksamheter vi har.

Förstärka och utveckla kulturlokalerna

När de tittade närmare på de tre husen på Kungsgatan såg de en möjlighet att förstärka och utveckla redan befintliga kulturlokaler.

– Vi tror att det här kommer passa våra verksamheter ännu bättre och vi tror att det blir ett ordentligt lyft för Uddevalla centrum. Här vill vi fånga upp föreningslivet, det fria kulturlivet, skolor, kulturskola och andra för att skapa ett gemensamt kulturutbud.

Kungsgatan 32 och Lotcen ägs av kommunen medan Frideborg är privatägt. Planen är att den del av Frideborg som ska ingå i ”Kulturstråket” kommer att renoveras av den privata fastighetsägaren och sedan hyras ut till kommunen.

ANNONS

– De här två husen har ett fantastiskt geografiskt läge på övre Kungsgatan och de har i ena ändan Frideborg som är en ypperlig lokal för att ersätta Bastionen. Och det ligger nära både Sinclair och Kulturskolan.

Prislappen för kulturstråket - 37 miljoner

En renoveringsbudget på 37 miljoner ska täcka, inte bara renovering och ny teknik, utan med i planerna finns även en utomhusscen och läktare på Studio 32:s bakgård.

– Och på Lotcens bakgård ska vi bygga ett glashus. Där kommer huvudentrén att vara med en reception och kafé- och serveringsmöjligheter.

Lotcen beskriver Pontus Blom som ett ”skapandehus” som ska rymma bland annat utställningslokal och ateljé.

Den första fasen av projektet är nu i gång. Alla föreningar och fastighetsägare är inspelade och enligt Pontus Blom är alla positivt inställda.

– Vi har haft nära dialog och det känns nu väl förankrat och vi är väldigt taggade på att fortsätta det här arbetet.

Hoppas på att bli klara hösten 2024

Exakt när allt renoveringsarbete kan vara klart kan de inte säga men planen är att Frideborg ska finnas tillgängligt när Bastionens kontrakt löper ut.

– Och ungefär ett år senare hoppas vi att de andra två husen kan vara klara. Men det kan gå snabbare eller ta längre tid, det beror på hur det går med att ta fram en ny detaljplan.

ANNONS

Den tuffaste utmaningen enligt Pontus Blom är husens ålder.

– Det är äldre hus och renoveringen behövs göras med en varsam hand. De behöver också tillgänglighetsanpassas.

Planen för salongen på Frideborg är att de gamla biofåtöljer försvinner för att frigöra utrymme för en utdragbar gradäng.

– På detta sätt får vi plats med närmare 300 i publiken och lokalen kan anpassas utifrån behovet. Vi ser Frideborg som ett ”arrangörshus” så vi hoppas att vi då kan locka hit fler aktörer som vill arrangera konserter och föreställningar i Uddevalla.

För Studio 32 kommer det här också innebära nya publikmöjligheter. Men det är inte bara för de redan befintliga kulturföreningarna och aktörerna de vill satsa.

– Vi kan inte spåna in i framtiden, men vi vill ju att det ska poppa upp nya klubbar, nya föreningar som vill arrangera kulturarrangemang och då behövs det finnas scener och komponent personal och en bra struktur runtomkring.

Annelie Högberg
Annelie Högberg Bild: Evelina Ivarsson

Annelie Högberg (S) kultur- och fritidsnämndens ordförande är glad att det finns en politisk enighet och att arbetet med ”Kulturstråket” nu är påbörjat.

Vad tror du Kulturstråket kan ge Uddevallaborna?

– Förutom att kulturstråket skall ersätta lilla kulturhuset på Bastionen så kommer det finnas lokaler till kulturföreningar att verka i liksom vi har anläggningar för idrotten. Detta ger en möjlighet för kulturen att växa i Uddevalla. Dessutom satsar vi på utveckling i centrum där vi behöver mer kultur till fler.

ANNONS

Vad ser du mest fram emot med projektet?

– Vi har fått många positiva reaktioner av medborgarna och vi är övertygade om att kulturföreningarna har en viktig plats för utveckling av vår stadskärna. Vi kommer kunna samverka mellan förvaltningarna för våra barn och unga.

LÄS MER:Invigningen av Kungsgatan framflyttad till våren

LÄS MER:Så vill politikerna få centrum att leva

ANNONS