Lisa Carlehed spelar Kristina i 'Utvandrarna'. Pressbild.
Lisa Carlehed spelar Kristina i "Utvandrarna". Pressbild. Bild: Johan Bergmark/SF Studios

Nu börjar inspelningen av "Utvandrarna"

I dag är första inspelningsdagen av "Utvandrarna". Den svenska storfilmen spelas in i Munkedal och Alingsås – för att sedan avsluta med en vecka i Rumänien.

ANNONS

Den nya filmatiseringen av "Utvandrarna" har kantats av avhopp och när coronapandemin slog till beslöt man att byta inspelningsplats från Tjeckien till Sverige. Pandemin förde också med sig att Liv Ullman, som spelade Kristina i Jan Troells filmatisering, bedömde att det var för riskfyllt att axla rollen som Kristinas mamma Anna. I stället är det Lena Strömdahl som spelar Anna när inspelningarna nu sätter i gång.

"Ger medvind"

"”Vi är mycket glada att äntligen att sätta igång inspelningen av Utvandrarna och det känns extra roligt att få spela in filmen i Sverige. Coronapandemin har gått hårt åt både svensk som internationell filmindustri. Utvandrarna är årtiondets svenska filmsatsning för SF Studios och att vi kunnat ställa om för en inspelning hemma i Sverige hoppas vi ger medvind till svensk, såväl som nordisk och internationell, filmproduktion", säger producenten Fredrik Wikström-Nicastro i ett pressmeddelande.

ANNONS

Huvudrollerna Karl Oskar och Kristina görs av Gustaf Skarsgård och Lisa Carlehed. I övriga roller syns bland andra Sofia Helin som Judit och artisten Tove Lo som Ulrika i Västergöhl. Planen är att spela in fem veckor i Munkedal, två i Alingsås och sedan avsluta med en vecka i Rumänien.

Kristinas perspektiv

Lisa Carlehed har tidigare berättat för Dagens Nyheter att filmatiseringen görs mer utifrån Kristinas perspektiv.

– Kanske tillåts hon bli lite mer mångfacetterad, något hon inte fått chansen att vara i tidigare berättelser, när hon snarare har stått bakom sin man. Det är en starkare Kristina jag spelar, på det sättet. En mer modern kvinna som kan stå på egna ben och göra sina egna val, har hon sagt.

För regin står norske Erik Poppe, som tidigare bland annat har gjort "Utøya 22 juli". Då skrev han manus ihop med manusförfattarna Siv Rajendram Eliassen och Anna Bache-Wiig, vilka nu också skrivit manuset till "Utvandrarna".

Ann Edliden/TT

Tove Lo, Lisa Carlehed och Gustaf Skarsgård spelar tre av huvudrollerna i 'Utvandrarna'. Pressbild.
Tove Lo, Lisa Carlehed och Gustaf Skarsgård spelar tre av huvudrollerna i "Utvandrarna". Pressbild. Bild: Johan Bergmark/SF Studios

Fakta: "Utvandrarna"

"Utvandrarna" är första delen av Vilhelm Mobergs romansvit, som avslutas med "Sista brevet till Sverige". Den skrevs mellan 1949–1959 och skildrar en grupp svenska migranter som reser till USA i hopp om ett bättre liv. I centrum står Karl Oskar och Kristina från Ljuders socken i Småland, som utvandrar till USA. I del två, "Invandrarna" slår de sig ned i Minnesota. De två första böckerna låg till grund för Jan Troells "Utvandrarna" 1971 och de två sista blev "Nybyggarna" 1972.

Musikalen "Kristina från Duvemåla" av Björn Ulvaeus och Benny Andersson bygger på romansviten.

ANNONS