Ny festival i Ljungskile lyfter frågor om psykisk ohälsa

Om allt går som planerat kommer den nya festivalen Backamo Rock´n Run att äga rum i Ljungskile i höst. Förutom konserter arrangeras både föreläsningar och aktiviteter i förmån för organisationer som jobbar mot psykisk ohälsa.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgradeUddevalla Ljungskile usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Ett kombinerat musik- och träningsevent, så beskriver initiativtagaren Håkan Wester den nya festivalen Backamo Rock ´n Run som planeras i Ljungskile den 7 augusti, om pandemin tillåter.

– Jag själv gillar både hårdrock och träning. Det är en kombination som fungerar väldigt bra, man får mycket energi av båda, säger Håkan Wester.

Han arbetar som volontär på organisationen Suicide Zero som jobbar för att minska antalet självmord i Sverige. Idén till evenemanget har han haft i flera år.

– Festivalen syftar till att lyfta frågor om psykisk ohälsa och organisationer som jobbar mot psykisk ohälsa. I pandemitider har både kultur- och musikbranschen drabbats hårt, och människor har generellt kanske inte kunnat ta hand om sin hälsa på samma sätt, både psykiskt och fysiskt.

ANNONS

”Kultur och aktivitet viktigt för bättre hälsa”

Backamo Rock ´n Run är ett samarbete mellan Westfree och Military Fitness, som står bakom hinderbanan på Backamo lägerplats i Ljungskile.

Festivalen kommer att pågå under en dag på Backamo. På förmiddagen kommer det att hållas föreläsningar, bland annat av föreningen AUAB (Artists United Against Bullying) där artister som Peter Iwers (In Flames) kommer att prata, men också organisationer som Suicide Zero och Spelberoendes riksförbund.

– Vi kommer belysa psykisk ohälsa kring flera områden, så som både mobbing och självmord, säger Håkan Wester och fortsätter:

– Listan på musiker som tagit livet av sig kan ju tyvärr göras lång och det är inte heller ovanligt att lida av psykisk ohälsa inom idrotten. Jag tror att kombinationen av föreläsningar, musik och träning kan ge energi till människor - och samtidigt synliggöra alla som har det tufft mentalt och inte riktigt orkar med. Både kultur och aktivitet är viktiga grunder för bättre hälsa.

Under eftermiddagen och kvällen kommer flera band att spela. Bland andra Sceneteria, Martina Edoff och Pannben. Under tiden som banden spelar har besökarna möjlighet att springa genom hinderbanan på Backamo.

– Jag tänker att man kan få extra energi till att springa samtidigt som banden spelar. Det blir ett energiutbyte mellan publiken, bandet och löparen. Vill man bara komma och titta på banden går det såklart också bra, säger Håkan Wester.

ANNONS

Nu hoppas han att festivalen kan bli av.

– I värsta fall får vi flytta fram den till nästa år men det skulle vara väldigt roligt om den kunde bli av. Jag tror att det kan bli spännande att kombinera hårdrock och träning i den här typen av evenemang.

Backamo Rock ´n Run

Vad: Musik- och träningsfestival som syftar till att lyfta frågor kring psykisk ohälsa. Festivalprogrammet innehåller föreläsningar, konserter och aktiviteter där besökare frår möjlighet att springa genom hinderbanan på Backamo. Festivalen arrangeras i förmån för de deltagande organisationerna, som i dagsläget är Suicide Zero, SPES och Spelberoendes riksförbund, som alla jobbar mot psykisk ohälsa.

När och var: 7 augusti, Backamo i Ljungskile

Artister: Pannben, Nekromant, Chugger, Scenteria, Martina Edoff och Pain.

Arrangörer: Westfree i samarbete med Military Fitness.

ANNONS