Ny långfilm spelas in i Uddevalla 2022 – söker en äldre villa för inspelning

Till våren kommer det att låta ”tystnad, tagning!” runtom i Uddevalla när SF Studios spelar in den kommande ungdomsfilmen ”Forever”. Filmen handlar om bästisarna och lagkamraterna Mila och Kia, som slits isär när drömmar och mål kommer i vägen för vänskapen.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgradeUddevalla usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

”Forever” utspelar sig i de ungas värld, och i centrum står tjejer som försöker balansera en vardag med kompisar, kärlek och fotboll. I maj 2022 drar första inspelningsveckan igång och varför det just blev Uddevalla som inspelningsstad har sina förklaringar.

– Vi började googla och ville ha en stad som kändes lagom stor. Så åkte vi runt till olika ställen och sen kände regissören Anders Hazelius att Uddevalla vill vi se mer av. Sen blev vi imponerade av staden för att den är så vacker, säger filmens producent Stefan Lindén.

Bakom filmen står ett rutinerat gäng. Manusförfattaren Jessika Jankert har tidigare skrivit manus till ”Lyckoviken”, medan regisörren Anders Hazelius varit aktuell med ”Tunna blå linjen”.

ANNONS

Fotbollsspelare i rollerna

Filmproducenten Stefan Lindén kommer närmast från SVT Plays succéserie ”Eagles” som även den handlar om unga och sport, men det finns en viss skillnad i jämförelsen med ”Forever”.

– Vi tar ett stort kliv från ”Eagles” som är den mer typiska amerikanska ungdomsserien. Här är målgruppen yngre. Vi har lagt stort fokus på att casta unga tjejer som spelar fotboll och inte är skådespelare i första taget, det får vara sekundärt här.

En av filmens frågeställningar – vågar man som tjej satsa på sina proffsdrömmar inom fotboll? kom från ett tidningsuppslag.

– Det var Jessika som hade ett syskon som spelade fotboll. Sen hade hon hittat en artikel som handlade om att tjejer inte skulle ta fotboll på lika stort allvar som killar. Där började vi fundera på varför inte proffsdrömmarna skulle kunna vara lika stora inom damfotbollen som herrfotbollen och då väcktes idén.

Vilken film med samma tema går att jämföra med?

– Rent konkret kan man säga att vi gör en svensk ”Skruva den som Beckham” fast med lite mer allvar i, säger Lindén och syftar på den brittiska komedifilmen där unga Jess drömmer om att bli en lika stor fotbollsspelare som sin idol David Beckham.

ANNONS

Huvudrollerna Mila och Kia som är bästisar och tillika lagkamrater spelas av Flutra Cela och Judith Sigfridsson, som till vardags är just fotbollsspelare.

– Att få chansen att vara med och göra en film om tjejfotboll ska bli fantastiskt kul, och att bli fotbollsproffs är min dröm, säger Judith Sigfridsson.

Villa från 50-70-talet sökes

Filmen kommer att utspela sig på flera platser i och omkring Uddevalla med fokus på lägenhetskomplex, fotbollsplaner och miljöer där unga figurerar precis innan de går på sommarlov.

Den som bor i en villa byggd mellan 50- och 70-talet kan dessutom få möjligheten att se sitt hem på vita duken samtidigt som man får en slant. Produktionen söker nämligen en villa i stan som ska vara med i filmen.

– Det behöver inte vara Pippi Långstrumps Villa Villekulla eller något annat spektakulärt. Utan mer ett hus som känns som ett hem där en familj med flera barn kan tänkas bo i.

Att man väljer en mindre stad att spela in en långfilm i är fortfarande något, generellt sett, ovanligt, menar Stefan Lindén.

– Vi har varit dåliga på det. Många i Sverige bor ju i mindre städer och vi glömmer bort att skildra det. Det är något jag brinner för som producent, vi ska inte bara skildra storstadstjejer till exempel.

ANNONS

Mer om ”Forever”

Vad: Ungdomsfilmen handlar om bästisarna och lagkamraterna Mila och Kia som slits isär när drömmarna om att bli fotbollsproffs kommer i vägen.

När: Filmen beräknas ha premiär under första halvan av 2023.

Var: Inspelningen sker på flera ställen runtom i Uddevalla mellan maj-juli 2022.

Vem: I huvudrollerna syns Judith Sigfridsson som Kia och Flutra Cela som Mila.

ANNONS