Malin Billing tillsammans med skådespelaren Alice Svärd, 14 år från Falkenberg, som gör rollen som Pippi Långstrump i musikalen ”Pippi firar jul” på Intiman Stockholm.
Malin Billing tillsammans med skådespelaren Alice Svärd, 14 år från Falkenberg, som gör rollen som Pippi Långstrump i musikalen ”Pippi firar jul” på Intiman Stockholm. Bild: Jens Kristensson

Nya filmen om Pippi Långstrump fortfarande långt borta

2020 fyller Pippi Långstrump 75 år. Men alla hennes fans får vänta på den nya filmen. – Det finns ett avtal, men mycket arbete återstår, säger Astrid Lindgrens barnbarn Malin Billing.

ANNONS

Den 20 december är det premiär för musikalen ”Pippi på de sju haven” på Lisebergsteatern i Göteborg. Därmed tjuvstartar firandet av Pippi Långstrump, Astrid Lindgrens älskade figur, som fyller 75 år 2020. Då väntar bland annat storsatsningen där Cirkus Cirkör tolkar Pippi på Cirkus i Stockholm.

Men den omskrivna, nya filmen om Pippi, som ska lotsas till vita duken av Harry Potter-producenten David Heymar, drar ut på tiden. När GP pratar med Astrid Lindgrens barnbarn Malin Billing, som mycket sällan låter sig intervjuas, förklarar hon att filmprojektet inte ska skyndas på.

LÄS MER:Internationell spelfilm om Pippi på gång

– Det finns ett skrivet avtal och vi har ett bra, pågående samtal med de som ska göra filmen. Jag känner förtroende och är övertygad om att det kommer en modern, fin och bra Pippi-film, säger Malin Billing som inte vill sia om när det kan bli premiär.

ANNONS

– Det kommer dröja ett bra tag, jag vill inte binda mig vid något årtal.

Oturförföljd produktion

Malin Billing, dotterdotter till Astrid, jobbar med rättighetsfrågor på Astrid Lindgren Aktiebolag som ägs av författarens barn och barnbarn. Hon berättar att även nyfilmatiseringen av "Bröderna Lejonhjärta" tar tid. Nyheten om att storfilmen var på gång kom redan 2012, men sedan har det inte hänt så mycket.

"”Bröderna Lejonhjärta” har fastnat i diverse bekymmer. Men projektet finns fortfarande kvar, och det är något jag gärna skulle vilja göra", sade regissören Tomas Alfredson till sajten Moviezine 2017.

LÄS MER:Ulvaeus gör Pippiföreställning – efter metoo

– "Bröderna Lejonhjärta" har varit en otursförföljd produktion och som det har blivit nu så är Pippi-filmen före i kön. Men vi är absolut intresserade av att filmen ska bli av, säger Malin Billing.

Som en del av projektet skapade konstnären Jesper Waldersten en rad nya illustrationer till berättelsen om Skorpan och Jonatan. De skulle fungera som en inspiration och en fingervisning om hur historien skulle gestaltas i den nya filmen.

LÄS MER:En ond saga om utsatthet

– Jag tycker hans bilder blev helt fantastiska, om än i en helt annan genre än Ilon Wiklands illustrationer. De är vuxna och vackra, modernare och mörkare. Det visar om inte annat att Astrids böcker kan tolkas på många olika sätt och att de fortfarande berör, säger Malin Billing.

ANNONS

Kampanjar för Rädda barnen

Det gäller inte minst Pippi Långstrump, den figur som flest vill ha en bit av. Malin Billing och resten av familjen tar emot en strid ström av förfrågningar om olika samarbeten. Det mesta tackar man nej till med hänvisning till att varumärket ska skyddas och bibehållas.

– Det är ett långsiktigt arbete där vi utgår från de värdegrunder Astrid stod för. Hon var väldigt tydlig med vad hon ville och att det inte skulle ändras i texter eller kring vad Pippi och de figurerna representerade, säger Malin Billing.

LÄS MER:Inger har tagit kommandot över Pippi

Under jubileumsåret 2020 gör Astrid Lindgren AB ett ovanligt undantag när man låter Pippi vara en del av en stor kampanj för Rädda barnen.

– Det känns bra och självklart. Astrid värnade för barn på flykt och Pippi är en inspirerande symbol för barnens rätt. Hon har ett tydligt rättspatos. Pippi får inte användas i politiska syften, men detta är något annat, ett undantag.

Vad är det mer som gör att Pippi fortfarande är aktuell, hon är ju en av ganska få figurer i litteraturen som tycks ha evigt liv?

– Pippi har ju en superkraft, nämligen att hon är starkast i världen. Så där finns ju en likhet med sådana som Stålmannen och andra. Men hon är dessutom en ung flicka som är ekonomiskt oberoende, självständig och skapar roligheter överallt dit hon kommer. Det är otroligt inspirerande, det skulle vara jättekul att ha Pippi som kompis, det tror jag alla barn kan hålla med om.

ANNONS
Pär Sundberg, Inger Nilsson och Maria Persson i rollerna som Tommy, Pippi Långstrump och Annika läser ur manuskriptet under filminspelningen av "Pippi på de sju haven" på borggården i Vaxholms fästning strax utanför Stockholm i augusti 1969.
Pär Sundberg, Inger Nilsson och Maria Persson i rollerna som Tommy, Pippi Långstrump och Annika läser ur manuskriptet under filminspelningen av "Pippi på de sju haven" på borggården i Vaxholms fästning strax utanför Stockholm i augusti 1969. Bild: Jan Collsiöö / TT /

FAKTA: Pippi på de sju haven

Spelas på Lisebergsteatern den 20/12 till den 12/1.

Bygger på filmen från 1970 med samma namn, där Ingrid Nilsson spelade Pippi.

I rollerna:

Pippi Långstrump - Anngelina Rautalin, 32, Mölndal/Emma Karlsson, 22, Slöinge

Tommy - Axel Jonsson, 14, Falkenberg/Carl Tellqvist, 12, Falkenberg

Annika - Majken Svensson, 13, Falkenberg/Polly Nilsson, 12, Falkenberg

mfl