Tyska Cornelia Konrads verk ”Schleudersitz” är ett av konstverken i årets Örebro Open Art. Pressbild.
Tyska Cornelia Konrads verk ”Schleudersitz” är ett av konstverken i årets Örebro Open Art. Pressbild.

Örebro sluter upp kring Open Art

Den internationella biennalen för samtidskonst vänder i år blicken mot Norden. Nu öppnar årets upplaga av Örebro Open Art.

ANNONS
|

De senaste åren har jättepopcorn och gigantiska högar av stolar tagit över Örebro under konstbiennalen Open Art. Årets snackis kan mycket väl bli ett verk av den norska konstnärsduon Aurora Sander, åtminstone om man får tro utställningsproducenten Jun-Hi Wennergren Nordling.

Duons verk använder bland annat vepor över ett av huvudstråken i staden för att belysa hur våra liv mer och mer tas över av den digitala utvecklingen och kommersialiseringen.

- De delarna har de visualiserat med ett kul och lekfullt tilltal som jag verkligen kan se en yngre generation uppskatta också, säger Wennergren Nordling.

ANNONS

Nordenfokus

Open Art har tidigare blickat ut i världen, men i år är det de nordiska länderna – Island, Norge, Danmark, Finland och Sverige – som står lite extra i fokus, även om konstnärer från andra länder förstås också deltar. Spridningen är dessutom bred med många olika konstnärliga uttryck där alla möjliga konstformer får plats, som skulptur, film och performance.

Det som främst binder hela utställningen samman är att man jobbar med det offentliga och publika rummet.

- Det kräver en ständig dialog med kommunen. Om man till exempel vill vara i träd, då måste man även jobba med en trädansvarig. Men det är också det som är tjusningen med det hela, att det alltid liksom blir en dialog med platsen, säger Wennergren Nordling.

Vunnit mark

Biennalen arrangerades första gången 2008, och har sakta men säkert vunnit mark sedan dess. Att organisera en jätteutställning som tar över en hel stad under sommaren är förstås ett jätteprojekt som kräver mod och samarbete och som väcker känslor hos lokalbefolkningen. Men enligt Jun-Hi Wennergren Nordling har Open Art vunnit över många sedan starten.

ANNONS

- Det märks nu när vi håller på att installera verken att folk ser fram emot det mycket och har många åsikter. Man vill gärna prata om förra gången, vad man gillade och inte gillade. Under de år som biennalen är aktiv ökar även besökssiffrorna, så det finns svart på vitt att det här är något man är stolt över och vill visa upp. Det har blivit identitetsskapande, säger hon.

TT
Fakta: Örebro Open Art

En biennal för samtidskonst med konstnärer från hela världen.

Ett hundratal konstverk ställs ut bland annat på gator, torg, i köpcentrum, i Svartån, på fasader och runt Örebro slott.

Har tidigare arrangerats 2008, 2009, 2011, 2013, 2015 och 2017. Bland tidigare deltagande konstnärer finns Ai Weiwei, Tommi Tioja och Florentijn Hofman.

ANNONS