Christer Mattson (till vänster) och Thomas Johansson (till höger) får stipendium av Micael Bindefelds Stiftelse till minne av Förintelsen.
Christer Mattson (till vänster) och Thomas Johansson (till höger) får stipendium av Micael Bindefelds Stiftelse till minne av Förintelsen. Bild: Jessica Gow/TT

Prisas för forskning om dold judiskhet

I dag finns det judar i Sverige som har vuxit upp i tystnad om allt som har förknippats med Förintelsen och det judiska.
Två Göteborgsforskare prisas nu av Micael Bindefelds stiftelse för sin forskning kring hur Förintelsen påverkar efterföljande generationer.

ANNONS

Årets stipendium går till pedagogikforskarna Christer Mattsson och Thomas Johansson, båda verksamma vid Göteborgs universitet.

De tilldelas stipendiet för sin pågående forskning om hur Förintelsen påverkar andra och tredje generationens överlevande. Och då i fall där man har valt att radera familjernas judiska härkomst, vilket kan medföra svåra trauma hos dessa personer.

Bättre bli svensk

– Jag har burit på idén ända sedan jag för 20 år sedan träffade en person som vuxit upp utan att veta om sin judiska identitet. Föräldrarna tyckte att det var tryggare att döpas och konfirmeras och bli så svensk som möjligt, säger Christer Mattsson.

Med sitt arbete vill stipendiaterna komplettera förståelse för Förintelsen som ett pågående trauma och lyfta fram en grupp människors oberättade historia.

ANNONS

– Även om man överlevde gick den judiska identiteten förlorad.

Söker intervjuobjekt

Extra smärtsamt, menar stipendiaterna, är hur valet att dölja sin judiska identitet har fått ny aktualitet efter terrorgruppen Hamas attack på Israel i oktober förra året.

– Samtidigt som man ser hur tredje generationen börjar återta sin judiska identitet har en ny rädsla för att vara jude framkallats av samtiden, säger Thomas Johansson.

Stipendiesumman på 400 000 kronor kommer att användas till fortsatta intervjuer, som ska resultera i en vetenskaplig publikation och en populärvetenskaplig bok.

– Vi letar fortfarande efter personer att intervjua. Så om någon känner att det här är deras historia är de välkomna att höra av sig till oss, säger Thomas Johansson.

Fakta: Micael Bindefelds stiftelses stipendiater 2024

Christer Mattsson är docent i pedagogik och hans forskning är inriktad mot radikaliseringsprocesser till våldsbejakande extremism och hur utbildning kan motverka dessa. Forskningen har centrerats kring betydelsen av uppväxtvillkor och ideologiska drivkrafter. Antisemitism och undervisning om Förintelsen är av särskild betydelse i hans forskning.

Thomas Johansson är professor i pedagogik med inriktning mot barn- och ungdomsvetenskap. Han är också legitimerad psykolog och psykoterapeut. Hans forskning spänner över en rad områden, som ungdomsforskning, familjeforskning, forskning om våld i skolan och exitprocesser från nynazistiska rörelser.

ANNONS