Publiken köade för Bokmässans återkomst

I dag slår Bokmässan upp portarna för första gången på två år. Evenemanget genomförs för 38:e gången och strålkastarna lyser på klimatkrisen och kriget i Ukraina. Före öppning ringlar en kö utanför Svenska mässan.
– Jag är inte ens från Göteborg, men jag träffar alltid folk jag känner, säger författaren Torgny Wirén.

ANNONS
|

Redan innan klockan tio ringlar en kö utanför Svenska Mässans huvudentré. Människor är förväntansfulla och exalterade att vara tillbaka på mässan efter två pandemiår.

Bokmässan i år fokuserar på en rad aktuella teman. De som gästar är bland annat Greta Thunberg, i klimatets namn, samt flera ukrainska författare.

Tillbaka i myllret

Väl inne på mässgolvet blir det snart fullt med besökare som trängs, samtalar och knuffas med sina tygpåsar. En som njuter av just detta är Torgny Wirén från Jönköping.

Vad har du saknat mest med Bokmässan?

– Att träffa människor tycker jag är en fantastisk sak. Att se alla. Jag är inte ens från Göteborg, men jag träffar alltid folk jag känner. Att få lyssna på alla författare också såklart, säger Torgny Wirén.

ANNONS

Tydligt är att många på mässan har tagit sig en extra titt i spegeln i morse. Kavajer i tweed, sidensjalar och svinryggar så långt öga ser. Torgny Wirén menar att det är så det ska vara, Bokmässan är ju trots allt nästan som en högtid.

Är det viktigt att klä upp sig i dag?

– Ja man ska vara lite fräsch tycker jag, säger han.

En som instämmer är Lillemor Malm från Alvesta.

– Ja man vill vara lite fin. Sen måste det också vara bekvämt. Det ska inte sitta åt och man ska ha skor man kan gå långt i, säger hon.

”Man har ju saknat det där svettiga”

I den norra änden av lokalen står Science Fiction-bokhandelns bås. Här finns annat än tweed och siden: utstickande hattar, ryggraketer och hår i alla regnbågens färger är det som dominerar. Två som till och med matchat varandras hårfärger är Emma Petersson och Julia Raudberget från Göteborg.

– Vi tycker det är så mysigt med bokmässan. Vi var här för några år sedan, sen kom corona, säger Emma Petersson.

Ni står här vid Science Fiction-bokhandelns bås, är sci-fi en favoritgenre?

– Ja, vi är lite nördiga, så det är kul att hänga här. Men det är mest kul att det är så mycket folk här. Man har ändå saknat det där lite svettiga.

ANNONS

Apropå svettigt, hur tänker ni kring klädsel inför de kommande dagarna här?

– Inte för varmt! Det ska vara luftigt. Och man måste ha bra skor, säger Julia Raudberget.

”Vi saknar sånt här uppe i norr”

Vid halv tolv är mässan fullt igång. Förstärkta röster ekar från olika håll och rumsdoften är en unik kombination av orörda boksidor och grillad ost. Lutad över en bokhylla står en man som representerar sann akademikerstil: han är iförd tweed.

Har du varit här innan?

– Det är första gången faktiskt. Jag har tagit mig långt för att komma hit, säger Tony Engman, som åkt hela vägen från Luleå.

Vad fick dig att åka så långt för just Bokmässan?

– Efter gymnasiet har jag börjat läsa mycket. Så jag är mest här för att bokshoppa. Men också för att gå på seminarier. Vi saknar sånt här uppe i norr, så det är väldigt kul att det anordnas här varje år.

Tony Engman är långt ifrån ensam i sin längtan efter shopping. Allt ifrån glasögon i traditionell steampunk-stil till lådor med oändliga mängder av frimärken finns att tillgå för den som känner sig sugen. Men förstås är det travarna med böcker som lockar den stora massan.

Emil Alm och Jessica Petkovic från Värnamo är några av dem som har fyndat. I Emils knä vilar en stor hög av böcker, som han fått gratis.

ANNONS

– Hotell Gästis från Varberg är här. Det verkar vara något slags kommunistiskt hotell, så de delar ut gratis böcker därborta. Och vi tycker ju om böcker, så det var bra, säger han.

Har ni några särskilda planer inför mässans kommande dagar?

– Ja, vi har ju några seminarier vi vill gå på. Särskilt Alex Schulmans, säger Emil Alm.

– Ja, jag är på jakt efter honom. Han ska få signera min bok, förklarar Jessica Petkovic.

Ni som ska vara här alla fyra dagar, har ni något tips på hur man klarar sig bäst i myllret?

– Bekvämligheten är viktig. Särskilt när det kommer till skor, det spelar ingen roll hur fula de är, bara de är sköna, säger Jessica Petkovic.

Emil Alm har ändå tagit på kavajen.

– Ja, men så här är jag alltid klädd. Jag är både stilig och bekväm, säger han.

LÄS MER:Perfekt läsning för mörka höstkvällar

ANNONS