Regiassistent gav Baldwin det skarpladdade vapnet

Snart en vecka efter den tragiska dödsskjutningen i samband med en filminspelning tillkommer nya uppgifter i utredningen. Enligt CNN var det en av filmens regiassistenter som gav Alec Baldwin vapnet. Assistenten har erkänt att han inte kontrollerade om det var skarpladdat.

ANNONS

Det var på fredagsmorgonen i förra veckan som uppgifterna om en skjutning under inspelningen av filmen ”Rust” spred sig i amerikanska medier.

Kort därefter framgick det att Hollywoodstjärnan Alec Baldwin, känd senast från tv-serien ”Dr. Death”, var den som hade avfyrat vapnet. Vådaskottet träffade både regissören Joel Souza och fotografen Halyna Hutchins, varpå den sistnämnda avled.

Sedan dess har en uppmärksammad utredning pågått hos polisen i Santa Fe, och under onsdagen framkom uppgifter om att vapnet Baldwin blivit tilldelad, en revolver, inte hade inspekterats.

Regiassistent kontrollerade inte kulorna

Skottlossningen ska ha inträffat under en repetition där Baldwin tränade på att göra ett så kallat ”cross draw”, ett sätt att dra sitt vapen när det sitter i hölstret på motsatt sida av handen man använder.

ANNONS

Nu rapporterar CNN att den regiassistent som gav Baldwin vapnet, David Halls, inte först hade kontrollerat dess kulor.

I ett förhörsprotokoll tv-kanalen tagit del av framgår det att regiassistenten minns att han såg åtminstone tre kulor i revolvern, men att han inte undersökte om dessa var skarpa. Han sade sig inte heller minnas om trumman snurrades eller ej, innan den överlämnades till Baldwin. Han har under utredningens gång bedyrat att händelsen ”inte var avsiktlig.”

Enligt tv-kanalen ska regiassistenten dessutom ha ropat att det var ett ”cold gun”, vilket indikerar att ett vapen är ofarligt att använda. Halls har tidigare avskedats från filmproduktioner, även då på grund av en oavsiktlig skottlossning.

Den ytterst ansvariga för hanteringen av vapnen, Hannah Gutierrez Reed, ska i i förhör ha sagt att vapnen på inspelningsplatsen brukar vara inlåsta i ett kassaskåp i en skåpbil. Ammunitionen låg däremot åtkomlig på en grå metallvagn, enligt CNN.

Tv-kanalen rapporterar vidare att "Rust” var Gutierrez Reed andra filmproduktionen där hon arbetat som vapenansvarig. Under den produktion som hon arbetat med tidigare ska Gutierrez Reed också ha anklagats för vårdslöshet kring vapenhanteringen.

Ammunition taget i beslag

Drygt 500 patroner, en mix av attrapper, lösa och skarpa, har sedan händelsen inträffade tagits i beslag av polis. I Colt-revolvern som Alec Baldwin sköt med var ammunitionen också mixad. När polisen undersökte vapnet efter tragedin satt flera skott kvar i trumman.

ANNONS

Det berättade sheriff Adan Mendoza under en presskonferens på onsdagen, något som motsäger vad Hannah Gutierrez Reed, tidigare uppgett i förhör. Enligt henne ska inga skarpa patroner alls ha förvarats på inspelningsplatsen, samt att all farlig rekvisita förvarades i ett kassaskåp bara ett fåtal hade tillgång till.

Utöver revolvern Baldwin använde ska ytterligare två vapen, ett icke-fungerande och ett av plast, också ha tagits i beslag. Allt ska överlämnas till FBI för teknisk analys, meddelade Mendoza under presskonferensen.

Enligt CNN samarbetar samtliga inblandade i utredningen.

ANNONS