Johan Renck. Arkivbild.
Johan Renck. Arkivbild.

Renck om succén: Allt måste bära på en mening

Miniserien "Chernobyl" har förändrat regissören Johan Rencks sätt att se på sitt arbete.

ANNONS
|

I veckan sändes det sista avsnittet av HBO-serien "Chernobyl", som regisserats av svenske Johan Renck. Och att kalla serien för en succé är en underdrift – den har hyllats av såväl kritiker som tittare, världens största kändisar twittrar om den och den är en av de högst rankade serierna någonsin på sajten Imdb med 9,7 av 10 i betyg.

Nu berättar Renck i en intervju i Dagens Nyheter hur arbetet med "Chernobyl" förändrat hans sätt att se på sitt arbete:

- Det jag gör från och med nu måste ha ett syfte. Stimulera till något slags tanke. Bära på en mening. Man börjar läsa manus med andra glasögon efter en sådan här erfarenhet. Jag är självlärd som filmare och var tidigare mer upptagen av att lära mig mediet som sådant. Ens motiv till att göra film förändras, säger han.

ANNONS

Han säger även att serien kramade ur honom ett konstnärligt patos.

- Att se till att dessa människors röster blir hörda. Att låta den här historiska händelsen ta plats i vårt kollektiva minne. Det har varit lite omvälvande för mig i relation till mitt jobb.

"Chernobyl" skildrar kärnkraftsolyckan 1986 i Tjernobyl norr om Kiev i dåvarande Sovjetunionen, och i rollerna syns bland andra svenska Stellan Skarsgård och David Dencik.

Serien hade premiär i början av maj och sändes i fem avsnitt.

TT
ANNONS