Dokumentärfilmaren Nahid Persson får årets Ganneviksstipendium. Arkivbild.
Dokumentärfilmaren Nahid Persson får årets Ganneviksstipendium. Arkivbild.

Sex konstnärer får årets Ganneviksstipendium

Dokumentärfilmaren Nahid Persson och folkmusikern Merit Hemmingson är två av årets sex Ganneviksstipendiater. Det är Per Ganneviks stiftelse som delat ut årets stipendier om vardera 500 000 kronor.

ANNONS
|

Merit Hemmingson, Nahid Persson, Ulf Rollof, Alexander Ekman, Staffan Valdemar Holm och Bente Lykke Møller får alla Ganneviksstipendiet för sina insatser inom kultur. Merit Hemmingson är folkmusikern som gett ut över 20 album och 2017 blev invald i Swedish Music Hall of Fame.

Nahid Perssons personliga dokumentärfilm "Anders, jag och hans 23 andra kvinnor" har uppmärksammats och sänts i SVT.

"Med sina modiga filmer och närgångna porträtt vågar hon alltid söka människan på djupet. Hur mycket ämnena än varierar är hon alltid konsekvent med att sätta människan i centrum, och om så krävs, även sig själv", lyder en del av juryns motivering till att hon tilldelas priset.

ANNONS

Staffan Valdemar Holm och Bente Lykke Møller får priset i teaterkategorin för den förres regi och den senares visuella utsagor i scenografi och kostym. Alexander Ekman är dansare och får pris för att "med sylvass precision och gedigen hantverksskicklighet tar han med oss på en resa påminnande om barnets utopiska fantasier." Ulf Rollof är konstnär och arbetar med skulptur, rörlig bild, experimentellt måleri, mekaniska installationer och fotografi.

Per Ganneviks stiftelse för kulturella ändamål bildades 2012 av Konstnärsnämnden sedan finansmannen och konstälskaren Per Gannevik hade donerat det mesta av sin kvarlåtenskap till myndigheten. Genom stipendier stöder stiftelsen konstnärer som "kan förväntas ha betydelse för det svenska kulturarvet".

TT
ANNONS