Willem Dafoe och Robert Pattinson i "Lighthouse".
Willem Dafoe och Robert Pattinson i "Lighthouse".

Skitig Pattinson i "Lighthouse"

I skräckfilmen ”The lighthouse” befinner sig Robert Pattinson ljusår från flickdrömsrollen i ”Twilight”-filmerna. Han är skitig, super, onanerar och slåss – för att inte tala om vad som händer honom i filmens sista scen.

ANNONS
|

”The lighthouse” är regisserad av Robert Eggers, som härom året fick sitt stora genombrott med debutfilmen ”The witch”. Den nya filmen är också en skräckfilm, men annorlunda på alla sätt.

Gjord i svartvitt handlar den om två män, Willem Dafoe och Pattinson, som sköter en ensligt belägen fyr. Isoleringen, vädret och någonting övernaturligt driver dem till vansinne.

Influerad av Bergman

Om filmen påminner om Ingmar Bergman och Andrej Tarkovskij är det inte underligt.

- Ikoniska europeiska "arthouse"-regissörer från det sena 1900-talet är mina förebilder, och just Bergman och Tarkovskij står högst på listan. Sedan är det ju möjligt att de skulle se på min film som sensationalistisk och dum, säger Robert Eggers när han, Pattinson och Dafoe möter publik och press efter visningen på filmfestivalen i Cannes.

ANNONS

Inspelningen ägde rum på en ö utanför Nova Scotia, där man bland annat byggde en fyr. Det var en krävande inspelning, många av scenerna med storm och regn krävde inga effektmaskiner, man fick vädret på köpet.

Att ta ut sig fysiskt på inspelningen gjorde jobbet lättare, enligt Robert Pattinson.

- När jag till exempel ska köra en skottkärra full med kol uppför en slänt, så var det verkligen så jobbigt som det ser ut. Men man blir ett med sin kropp. Det är inte många roller som gör att det känns som om man flyger, säger han.

Korta repetitioner

Man repeterade bara en vecka innan inspelningen men Pattinson, som inte tycker om repetitioner, tycker det kändes som flera. Willem Dafoe däremot, tycker tvärtom.

- Jag älskar att repetera. Jag såg ”The witch” och tyckte väldigt mycket om den, och tog kontakt med Robert och sade "låt oss göra något tillsammans”. Han gjorde massor av research, och jag förberedde mig minutiöst. Men när man sedan börjar filma, då gäller det att kasta bort alla förberedelser, säger han.

ANNONS
Cannes, TT:s utsända
Fakta: Robert Pattinson

Brittisk skådespelare född 1986.

Slog igenom 2005 som Cedric Diggory i filmatiseringen av "Harry Potter och den flammande bägaren".

Ett ännu bredare genombrott kom tack vare rollen som vampyren Edward Cullen i de fem "Twilight"-filmerna som gick upp på bio mellan 2008 och 2012.

På senare år har han medverkat i filmer som "Map to the stars", "Good time", "The childhood of a leader" och "Damsel".

Aktuell i Robert Eggers "The lighthouse".

ANNONS