Camilla Läckberg och Henrik Fexéus är nu aktuella med avslutande delen i sin trilogi om Mina Dabiri och Vincent Walder.
Camilla Läckberg och Henrik Fexéus är nu aktuella med avslutande delen i sin trilogi om Mina Dabiri och Vincent Walder. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Skruvat och underhållande när Läckberg och Fexéus avslutar på topp

”Box” var först, sedan ”Kult” och nu avslutande ”Mirage”. Camilla Läckberg och Henrik Fexéus trilogi har blivit en trestegsraket som bara vuxit. Sista delen är rejält skruvad och underhållande. Nu förstår jag varför duon trivs så bra med att arbeta tillsammans.

ANNONS
|

Författaren Camilla Läckberg och mentalisten Henrik Fexéus utgjorde en udda duo när det började samarbeta för ett par år sedan. Lika udda är den duo de skriver om - polisen Mina Dabiri och mentalisten Vincent Walder. Debuten ”Box” imponerade inte särskilt mycket på mig. Uppföljaren ”Kult” var betydligt bättre - där kom Läckberg/Fexéus spetskunskaper verkligen till pass. Nu är den tredje och sista boken ”Mirage” här och även den är ett imponerande deckarbygge.

Sveriges utrikesminister får ett dödshot. Samtidigt hittas en hög med människoben nere i Stockholms tunnelbana. Skelettet visar sig komma från en högt uppsatt finansman. Mina Dabiris grupp får fallet på sitt bord och återigen kallar hon in mentalisten Vincent Waldner som hon inte haft kontakt med på länge.

ANNONS

Vincent har det jobbigt både med karriären och privatlivet och det känns som om hans värld blir allt mer knepig. Dessutom tänker han bara på Mina. Hon har också en utmanande familjesituation att hantera och samtidigt ett fall att lösa. När ytterligare en benhög hittas i tunnlarna under Stockholm ställs allt på sin spets. Vem är det egentligen som är ute efter ministern?

Camilla Läckberg och Henrik Fexéus går från klarhet till klarhet i sitt samarbete. ”Box” var ett första trevande försök att skapa något alldeles extra. Det blev inte alls särskilt bra tycker jag utan då beskrev jag det mer som en blek kopia av Kepler. ”Kult” var betydligt bättre. Där tilläts karaktärerna leva ut hela sitt spektra och briljera i sitt sätt att lösa mordgåtan. Samtidigt är sekter ett kusligt och tacksamt ämne att bygga en spänningshistoria kring.

”Mirage” är ännu mer skruvad. I bland sitter jag bara och skrattar åt alla tokigheter karaktärerna hittar på. Författarna måste också ha haft extremt roligt när de skrivit boken. Helt plötsligt får Vincent och Mina leva ut alla sina egenheter och spetskompetenser. Som läsare får jag lära mig om allt från Mos teutonics, en begravningsmetod som användes under medeltiden där köttet avlägsnades från kropparna så att benen lättare skulle kunna transporteras, till var humor har sitt ursprung och en utförlig beskrivning av kol 14-metoden. Själv hade jag blivit rätt trött om jag hade en kollega som Vincent Walder som ska förklara allting in i minsta detalj.

ANNONS

Men det ger ändå berättelsen en höjd som gör den till mer än bara en deckarhistoria. Helt plötsligt förstår jag varför Läckberg och Fexéus tycker om att samarbeta och varför dom gör det. Slutet är riktigt starkt. Återigen för det tankarna till Kepler, ja rent av till trilogin om Victoria Bergmans svaghet av Håkan Sundqvist och Jerker Eriksson som kom för drygt tio år sedan. Har ni inte läst Kråkflickan, Hungerelden och Pythians anvisningar, så gör det. I slutorden skriver Camilla Läckberg och Henrik Fexéus att de kommer att sakna Mina Dabiri och Vincent Waldner. Det kommer jag också att göra.

Mirage

Titel: Mirage

Författare: Camilla Läckberg och Henrik Fexéus

Utgiven 2023 på Bokförlaget Forum.

ANNONS