Skyfall ikväll på Ullevi – åska hotar inför Håkan-konserten

Risken är stor att kvällens Håkan-fest på Ullevi blir rejält blöt. Enligt prognoserna väntar ett kraftfullt regnoväder med inslag av åska.
– Det är väldigt mycket fukt och energi i luften, säger Emma Härenstam, meteorolog på SMHI som utfärdat en gul varning.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Turerna har varit många kring vädret på Ullevi inför kvällens emotsedda konsert med Håkan Hellström – den första av fyra. Så sent som på torsdagen trodde meteorologerna på SMHI att solen kanske skulle titta fram. Det stämmer inte längre. Istället har myndigheten utfärdat en gul varning för skyfallsliknande regn den 19:e och 20:e augusti. Även kraftig åska kan förekomma skriver de på sin hemsida.

Redan under eftermiddagen tätnar molnen över Göteborg enligt samstämmiga väderleksprognoser.

– Det blåser upp och kraftiga bymoln drar in med risk för regnskurar och åska, säger Emma Härenstam, meteorolog på SMHI.

Enligt den aktuella prognosen kan ovädret börja så tidigt som klockan 15, säger hon. Sedan väntas regnet pågå, och öka i styrka, under resten av kvällen.

ANNONS

Svårbedömt väderläge

Hur dags åskovädret kan bryta ut vill hon inte närmare specificera, eftersom väderläget är så svårbedömt.

– Risken ser ändå ut att vara ganska stor i Göteborg att det kommer att bli åska under kvällen, säger hon.

Än mer tydligt är regnet, och lokalt kan det enligt SMHI:s meteorolog komma ”riktigt rikliga regnmängder”.

Det nu aktuella, osäkra, väderläget uppstår i samband med att luften är varm och fuktig, förklarar Emma Härenstam.

– Då kan det handla om en enstaka grads skillnad – och vi får de här kraftiga uppåtvindarna. Just nu är det väldigt mycket fukt och energi i luften.

Ullevi byggt för att klara åska

Vad det aviserade regn- och åskovädret kommer att betyda för kvällens Håkan-konsert är ännu oklart.

– Det finns tre åskledare på anläggningens tak, tänka att ta ner blixtar i jord, säger Tomas Tejland, senior projektledare på arenabolaget GOT Event. Bolaget ansvarar för Ullevi, och Tejland kan inte minnas att någon konsert tidigare behövt ställas in på grund av åska.

– Vi driver byggnaden som vilken fastighet som helst, och den är byggd för att klara åska.

Ansvaret för artisternas, publikens och personalens säkerhet däremot ligger hos konsertarrangören, i det här fallet FKP Scorpio.

– Det kan nog bli ett svårt avvägande för dem, säger Tomas Tejland.

ANNONS

Arrangörens vd: ”Ta med en regnjacka!”

Božo Rasic, vd för FKP Scorpio Sverige, ser dock inga som helst problem med att genomföra kvällens konsert.

– Alla konserterna med Håkan Hellström på Ullevi kommer att genomföras exakt som planerat, hälsar han via mejl.

– Precis som vid alla våra konserter kommer vårt säkerhetsteam att följa utvecklingen noga, för att kunna hantera alla situationer som kan uppstå. Vi befinner oss i Göteborg och här händer det att det regnar. Så ta med en regnjacka ifall det ser ut att behövas.

Så sent som 2017 fick Håkan Hellström avbryta sin konsert på Stadion i Stockholm på grund av åska. Efter en tillfällig paus kunde spelningen då fortsätta. Ironiskt nog hette sommarturnén då ”Rullande åska”. Något som kan vara att vänta även på Ullevi.

ANNONS