Somrigt och charmigt med kärlek till Bohuslän

Visst är det förutsägbart och stereotypt men samtidigt somrigt, charmigt och med en stor portion kärlek till Bohuslän. Uddevallaförfattaren Emma Linds romandebut får mig på gott humör.

ANNONS

Anna Fredriksson skriver om Pensionat Pomona på Österlen. Camilla Davidsson om att öppna loppis på Gotland. Jenny Fagerlund om att förverkliga sig själv i Båstad. Emma Lind tar hela feelgood-genren till en handelsträdgård i Dingle.

Det finns vissa saker som är obligatoriska i en feelgoodroman. En grubblande huvudperson, en blomstrande rörelse typ café, pensionat eller handelsträdgård, trassliga kärleksrelationer, vacker miljö, familjehemligheter, förvecklingar, tvära kast och ett lyckligt slut. Alla dessa ingredienser finns också med i Emma Linds debutroman ”En man till Amanda” som utspelar sig på västkusten, bland annat i Dingle, Ulebergshamn, Kungshamn och Smögen.

Huvudpersonen Amanda är uppväxt på familjens handelsträdgård i Dingle. Men att komma tillbaka och sommarjobba där är inte riktigt det hon vill. Hon vill hellre vara på morfars gård i Ulebergshamn och bada och dricka rosévin. Men framför allt är det skönt att slippa tänka på studierna och framtiden för ett tag.

ANNONS

Vill para i hop henne

Kärleken är inte något Amanda tänker fokusera på under sommaren. Det är faktiskt ganska skönt att slippa Nichlas som hon inte riktigt vet var hon har. Är känslorna på riktigt eller vill han bara ha henne som ett tidsfördriv? I stället dyker det upp en massa andra tillfällen att ha en liten kärlekshistoria, och flera olika tänkbara kandidater, men Amanda är ganska ointresserad. Hennes vänner gör allt för att para i hop henne med någon, till vilket pris som helst.

De där olika blinddejterna hon tvingas gå på känns inte så romantiska i Amandas ögon, men hon ställer upp för kompisarnas skull. Men så finns ju också Russ som hjälper morfar med gården. Men hur kul är han egentligen? Amanda har fullt upp på handelsträdgården och på morfars gård och någon kärlekshistoria har hon egentligen inte tid med. Då händer något riktigt omtumlande och hon tvingas omvärdera livet både en och två gånger.

Charmig historia

Emma Lind har skapat en charmig historia med humoristiska inslag. Hon har verkligen omfamnat feelgood-genren med allt vad det innebär och förlagt handlingen till Bohuslän. Kärleksbekymmer i all ära, men det blir aldrig tillräckligt ledsamt för att man ska tycka synd om Amanda på riktigt. Det är en lagom spännande verklighetsflykt, ändå rätt förutsägbart och slutar precis så lyckligt som en feelgood ska göra. Även om man anat redan från början vart det ska ta vägen.

ANNONS

En man till Amanda

Författare: Emma Lind

Utgiven 2022 på Lava förlag

LÄS MER:Uddevallaförfattaren knep en finalplats i deckartävling

ANNONS