Förlaget Natur & Kultur ger ut flera böcker om Mulle Meck, bland annat den som visas i bild: ”Mulle Mecks stora bok om bilar” som utkom 2018.
Förlaget Natur & Kultur ger ut flera böcker om Mulle Meck, bland annat den som visas i bild: ”Mulle Mecks stora bok om bilar” som utkom 2018. Bild: Natur & Kultur

Spelet Mulle Meck gör comeback – byggs av svenskt spelföretag

Den sympatiske Mulle som meckar med bilar älskas av många, både som barnbok och som datorspel. Nu meddelar svenska spelföretaget Shaping games att man arbetar med att ta fram ett helt nytt spel med Mulle Meck – med elbilar i fokus.

ANNONS

För omkring 25 år sedan släpptes den första barnboken om en viss Mulle, hans hund Buffa och en stor dos skrot. Mulle Meck meckade, byggde bilar, flygplan, båtar, ja allt möjligt egentligen.

Böckerna är skrivna och illustrerade av George Johansson och Jens Ahlbom. Allra första boken ”Mulle Meck bygger en bil” utkom 1993 och tio år senare gjordes det även två animerade filmer. Dessutom invigdes 2008 lekparken Mulle Meckparken i Järvastaden, Solna kommun i Stockholm.

Med andra ord är det många som gillar Mulle. Och utöver de populära böckerna släpptes även en serie datorspel mellan 1997–2004. Där kunde man tillsammans med Mulle och Buffa bygga bilar och andra kreationer.

ANNONS

I juni stod det klart att svenska spelföretaget Shaping games kommer att utveckla nya spel.

Mulle Meck återvänder

Det var under vad som kallas ”The great summer pitch” som spelföretaget lade fram idén om att återuppta arbetet med Mulle Meckspel. Ett förslag som fick genomslag i panelen.

”The great summer pitch” är en årlig dag i juni där företag kan presentera idéer. Den arrangeras av The great journey, en icke vinstdrivande organisation som stöttar spelindustrin. Basen är i Värmland.

De som presenterar idéer tävlar om att ha bäst försäljningsargument och vinnarna går hem med 100 000 svenska kronor. Shaping games förslag ”Bygg elektriska bilar med Mulle Meck” kom på andraplats och tilldelades då 50 000 kronor.

Spelföretaget har tidigare gett ut mobilspelet ”Lilla spöket Laban – färger & djur” som baserades på Inger och Lasse Sandbergs barnböcker där Lilla spöket Laban är en känd karaktär.

Elbilar och laddstationer

Shaping games kommer att samarbeta med skaparna av Mulle Meck i arbetet med de helt nya spelen som kommer att släppas i en serie.

I en intervju med norska tidningen Verdens Gang säger Shaping games att Mulle den här gången kommer att laga elbilar och hållbara laddstationer.

– Spelarna bygger egna elektriska bilar som de kör runt och utforskar världen med. De måste också hjälpa andra karaktärer på vägen för att ta sig igenom utmaningar och genomföra minispel för att få nya delar till elbilen och på den vägen bygga laddstationer på kartan.

ANNONS

När de nya spelen kommer att ha premiär är ännu oklart.

LÄS MER:Recension: Sju böcker för barn och unga att läsa i sommar

LÄS MER:Därför blir det aldrig någon kulturdebatt om tv-spel

LÄS MER:Illustrerade barnböcker att läsa i vår

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS