Svante Thuresson död – blev 84 år gammal

Svante Thuressons död har lämnat många kollegor i stor sorg och saknad. Han var bara 16 år när han lärde känna Kerstin Bagge, en annan av Gals and Pals originalmedlemmar.
– Jag blev bestört när jag fick veta, säger hon.

ANNONS

Svante Thuressons karriär blev lång. Kerstin Bagge har varit med ända sedan den började. Hon var 18 år och Svante Thuresson två år yngre när de träffades och jobbade tillsammans på skoldanser i Stockholm, tidigt 50-tal.

– Han spelade trummor i orkestrar och sedan började vi sjunga ihop. Först som kör på grammofoninspelningar. Sedan bildades Gals and Pals. Vi jobbade ihop ganska intensivt i en radda år innan Svante valde att satsa på en solokarriär, säger Kerstin Bagge.

Svante Thuresson dog redan 10 maj. Dödsbudet kom som något av en överraskning för Kerstin Bagge.

– Jag visste inte att han var såpass sjuk. Jag vet att han var lite krasslig men trots att vi bott nära varandra var det inte så att vi sprang ner varandras trösklar. Men vi talades vid ofta på telefon, säger hon.

ANNONS

Hyrde hus ihop

Kerstin Bagge beskriver Svante Thuresson som mycket musikalisk och under intensiva turnéer på 60-talet hände det att Svante ibland bodde i samma hus som Kerstin Bagge och hennes familj.

– Vi har haft väldigt kul, helt enkelt. Ibland var han med när vi som familj hyrde villa. När min dotter var tre var Svante hennes första kärlek. Hon är idag 60 år. De fann varandra, säger hon.

Nyheten om Svante Thuressons död har berört många. En av dem är Bo Sundström, sångare i Bo Kaspers Orkester. Delvis har han och Svante Thuresson rört sig i samma genrer. Bo Sundström beskriver den nu avlidna jazzsångaren som ett föredöme.

Bo Sundström.
Bo Sundström. Bild: Claudio Bresciani/TT

– Han hade en ödmjuk inställning till sin grej. Han har inte låtit sig bäras iväg. I det är han ett föredöme både som musikman och artist. Ödmjuk till det han gjorde, till medmusiker och till sin publik. Det där är något jag själv kan tänka på. I det var han en förebild. Han hade en hälsosam distans till det han är faktiskt är och har gjort.

”Cool som en swimmingpool”

Bo Sundström och Svante Thuresson har även arbetat ihop, bland annat på Svante Thuressons album Nya Kickar från 2002.

– Han har liksom alltid varit med och alltid varit jävligt pigg och glad och igång när man träffat honom. Cool som en swimmingpool men väldigt, väldigt aktiv. Det här var tråkigt som tusan, säger Bo Sundström.

ANNONS

En annan artist som arbetat när Svante Thuresson är Lill Lindfors. Hon minns bland annat Svante Thuressons särpräglade röst.

– En underbar, fantastisk sångare med en stark känsla för det han sjöng, hans uttryck. Jag tycker att han var en fenomenal sångare. Han var också egen i sin sångstil, han var verkligen personlig i sitt framförande. Man kunde direkt höra att det var Svante som sjöng, säger Lill Lindfors till Expressen.

Sammanlagt blev det åtta framträdanden i den svenska melodifestivalen mellan 1966-2007.

Under sin solokarriär släppte han flera musikalbum. Det senaste kom 2019 och hette Four.

Utöver det har Stockholmsfödde Thuresson dykt upp som röst i flera tecknade filmer, bland annat som Rafiki i Lejonkungen.

Siw Malmkvist: ”En jäkla chock”

Artisten Siw Malmkvist, som samarbetat med Svante Thuresson vid flera tillfällen, fick reda på vännens bortgång under torsdagen.

– Jag läste precis om det, och tänkte bara ”nej, det här är bara för jäkligt”, säger Siw Malmkvist till Aftonbladet.

Hon visste inte om att Svante hade varit sjuk en längre tid.

– Det är rätt längesen jag pratade med honom, några månader sedan. Jag visste inte alls att han vara sjuk, det är därför det kommer som en jäkla chock. Men vi sa precis att det är inga gamla vänner kvar nu, säger hon till Aftonbladet.

ANNONS

Lisa Nilsson: ”Du odödliga levande legend”

Lisa Nilsson, som 2007 spelade in duetten ”Solen i maj” med Svante Thuresson, skriver i ett Facebookinlägg:

”Kära kära fina Svante! Hippast, varmast och så omedvetet inspirerande. Så otroligt sorgesamt att få dödsbud om just DIG – du odödliga levande legend! Nu fattar jag varför du slutade svara på sms. Det blev tyst och jag skickade små rop på livstecken. Fan, jag kände det på mig. Vårt sista samtal var du så låg, och jag med.”

ANNONS