Flera medier väljer nu att inte bevaka kvällens final i Eurovision Song Contest i Tel Aviv från pressrummet på arenaområdet.
Flera medier väljer nu att inte bevaka kvällens final i Eurovision Song Contest i Tel Aviv från pressrummet på arenaområdet.

Svenska medier flyttar efter säkerhetsoro

Flera medier väljer nu att inte bevaka kvällens final i Eurovision Song Contest i Tel Aviv från presscentret till följd av säkerhetsläget.

ANNONS
|

Aftonbladet och TT Nyhetsbyrån kommer att följa sändningen från en plats utanför arenan, i stället för i det rum på arenaområdet där världspressen sitter.

På torsdagen lyckades två obehöriga män ta sig in på skyddat området intill arenan, trots den utlovat höga säkerheten. European Broadcasting Union, EBU, bekräftade i ett mejl till Aftonbladet att de fått in ett larm och att de tar saken på stort allvar, men att säkerhetsnivån är i linje med lokal lagstiftning och EBU:s krav.

- EBU säger att säkerheten är hög, men incidenten tycker jag visar på motsatsen, och utifrån detta fick jag göra en bedömning, säger Aftonbladets redaktionschef Karin Schmidt Hellsing till TT.

ANNONS

Att en incident som den på torsdagen kunde inträffa i samband med Eurovision tycker hon är förvånande.

- Jag är förvånad, jag förväntar mig högre säkerhet på ett världsarrangemang som detta som dessutom äger rum i ett skakigt område, säger hon.

Inför Eurovision Song Contest i Tel Aviv kom frågan om säkerhet upp och EBU vände sig direkt till Israels premiärminister Benjamin Netanyahu på grund av den då bristande finansieringen av säkerheten.

Sedan dess har både värdlandet Israel och EBU lovat att säkerheten är hög och att besökarnas, medarbetarnas och artisternas säkerhet och välbefinnande är en prioritet.

TT
ANNONS