Triss i konstinvigning i Uddevalla centrum

Tre nya konstverk invigdes i solen och minglet i centrala Uddevalla på lördagen. Förutom två nya iögonfallande skulpturer fick även utterstatyerna på Kungsgatan en något försenad invigningsceremoni.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

– Det här är en bra dag på jobbet, säger Carl Casimir, konstansvarig i Uddevalla kommun.

Han och kommunen har jobbat i fyra år med att få de tre konstverken på plats.Konstverket "Hjärtat i staden", ett drygt två meter högt konstverk i glas och upplyst neon, var något av en centralpunkt för ceremonierna. Det är den Stockholmsbaserade konstnären Fredrik Nielsen som skapat konstverket, som från och med nu kommer lysa upp miljön vid Kungsgatans startpunkt.

– Men jag har varit mycket på västkusten på somrarna, det måste du skriva, säger Uddevallas nya centrumutsmyckare, efter sitt tal till den folkmassa som samlats för invigningen.

ANNONS

I talet till Uddevallaborna beskrev han platsen som "Uddevallas Times Square", och en samlingpunkt lika mycket som en utsmyckning.

– Min förhoppning är att det ska bli "vi ses vid numret" innan man går till bion eller vad man nu ska göra. Jag vill att det ska verka som en mötesplats och skänka lite tryggt ljus, säger den 42-årige konstnären.

För ett nummer är just vad konstverket visar. Fredrik Nielsens egna och enda telefonnummer.– Vilken idé som helst kan bli konst med ett sjuhelvetes utförande. Det har redan ringt en del, och jag försöker hålla allvaret för att det ska bli ett riktigt möte, det är nästan där jobbet börjar.

– Vem som helst kan näthata och säga att något är fult, men när det är jag som själv svarar i telefon blir det en annan grej, fortsätter han.

Av de som ringt hittills har de flesta också varit positiva till konstverket.

– Många fnissiga ungdomsgäng ringer på högtalartelefon, men när jag uppriktigt frågar vad de tycker är de oftast nöjda och glada. Det är så stort och viktigt att få vara stolt över sin stad och sin hemmiljö.

Förutom "Hjärtat i staden" invigdes också den 2,5 meter höga skulpturen "Spira", gjord av Lotta Söder, som ska stå i Museiparken. Det är en skulptur gjord i betong och glasmosaik med mönster från bohuslänska textilier.

ANNONS

Sist men inte minst fick även konstnären Eva Fornåås verk "Utterfamiljen", som funnits på Kungsgatan sedan i april, en officiell invigning.

– Vår mest centrala och vackra miljö har saknat konst, så därför satsar vi mycket här, säger Carl Casimir, som också lovar mer framöver.

ANNONS