Twitterstorm mot svenskars snålhet

En twittertråd om huruvida svenskar ger sina gäster mat har fått stor uppmärksamhet i veckan. Folk är i chock över hur vanligt det är att svenskar låter sina barns vänner vänta på rummet medan de själva äter middag.
– Det upplevs snålt men är i grunden av respekt, säger Håkan Jönsson, forskare och docent i etnologi på Lunds universitet.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Det hela startade på debattforumet Reddit där en användare ställde följande fråga:

Vad är det konstigaste du behövt göra hemma hos någon annan på grund av deras kultur eller religion?

I en av de sextontusen kommentarerna berättar en person om en upplevelse den hade hos sin svenska vän när de var barn. Situationen som uppstod var att personen i fråga fick vänta på sin kompis rum, själv, medan denne åt middag.

En del svenskar skulle nog inte höja på ögonbrynen åt fenomenet utan se det som något man själv upplevt som barn. Rent av som något normalt. Men sedan berättelsen lämnade Reddit och nådde Twitter har inlägget fått över hundratusen interaktioner. Kulturchocken blev ett faktum och långt ifrån alla såg det som harmlöst.

ANNONS

”Vill inte döma men jag förstår inte detta. Hur kan du äta utan att bjuda med din vän?” skrev Twitteranvändaren @SamQari, upphovsman till den virala tweeten, i samband med att han delade kommentaren från Reddit.

I kommentarerna kan man läsa om andra liknande upplevelser, människor som uttrycker sin förfäran över att svenskar låter barnens vänner ”svälta”, och i sann Twitter-anda dyker också en och annan skämtsam meme upp.

”Det här är obegripligt. helt obegripligt”, ”Jag trodde gästfrihet var kulturellt gemensamt för alla människor. Antar att jag hade fel” och ”Jag dömer. Jag dömer HÅRT” är bara några av kommentarerna.

Förklaringen: Förrådshushållning och skulden

Bland kritiska kommentarer finner man också svenskar som bekräftar fenomenet, men också som försöker förklara varför det ser ut så här.

”Som svensk skulle jag inte säga att detta är kulturellt. Vi gör bara mat till de vi tänker ska äta, så när det kommer oväntade gäster räcker inte maten.” skriver en Twitteranvändare, ”Jag ser inte problemet, skaffa din egna mat” skriver en annan.

Men hur blev det såhär? Håkan Jönsson, forskare och docent i etnologi på Lunds universitet, tror att det kan handla om två kulturarv.

– Det är nog så att om man stöter på detta utan förklaring kan man tro att svenskar är snåla. Men jag tror att fenomenet kommer ur en kombination av kulturen kring förrådshushållning och viljan av att vara självständig, säger han.

ANNONS

Han förklarar att Sverige har en historia med förrådshushållning som man förhöll sig till väldigt noggrant. Spontana middagsbjudningar och liknande skulle hota förråden.

Enligt Håkan Jönsson finns det en kulturell överenskommelse om att inte sätta någon i skuld, att det kan verka snålt att inte bjuda men att det i grunden handlar om respekt för den andre föräldern.

Delandet av måltider är en viktig del av gästfriheten och samhörighet i många kulturer. I Sverige har oviljan att bjuda på middag i stället ersatts med något som kommit att bli en grundpelare i svensk kultur. Fika!

Och förklaringen är ganska enkel.

– Kaffe funkar för det hotar inte förrådet, säger Håkan Jönsson.

Kritik mot Sverige samlas under #swedengate

Sedan inlägget blivit viralt har en ny hashtag uppstått – #Swedengate. De ämnen som samlas under hashtagen har också breddats och nu används den generellt för att rikta kritik mot Sverige. Det är blandade inlägg med både allvarlig och skämtsam ton, och många svenskar har själva hakat på trenden.

”Jag kan inte fatta att Reddit och Twitter har ändrat hela världsbilden av Sverige.” och ”Vänta bara tills globala Twitter får nys om att övernattningsgäster tar med sig egna lakan hem till folk” är två av inläggen under hashtagen.

ANNONS

ANNONS