Roger Waters tog på sig nazistliknande uniform på scenen i Berlin. Arkivbild.
Roger Waters tog på sig nazistliknande uniform på scenen i Berlin. Arkivbild. Bild: Daniel Bockwoldt/AP/TT

Tysk polis utreder Waters nazistflört på scen

Förre Pink Floyd-sångaren Roger Waters tog på sig nazistliknande uniform och avfyrade ett låtsasvapen från scenen i Berlin. Nu utreds hans agerande av tysk polis, skriver The Wrap.

ANNONS
|

Under torsdagens konsert på Mercedes Benz Arena i Berlin klädde Roger Waters ut sig i en lång skinnrock, liknande dem som SS-officerare bar under andra världskriget, med röd armbindel med korsade hammare på.

Inslaget är inspirerat av en scen från Pink Floyds film "The wall" från 1982. Waters menar att det i själva verket utgör en kritik mot fascism och nazism.

I videoklipp som har postats på sociala medier syns hur den förre Pink Floyd-sångaren tar emot ett maskingevär och sedan avlossar blanka skott mot publiken.

Berlins polismyndighet uppger nu att man har öppnat en utredning om hets mot folkgrupp.

ANNONS

– Den kontext i vilken kläderna bars kan bedömas vara en glorifiering eller ett berättigande av nazistregimen, på ett sätt som kränker offren och stör den allmänna ordningen, säger Martin Halweg, presschef för Berlinpolisen, i ett uttalande.

En del lokala politiker i Berlin har försökt uppmana arrangören att ställa in spelningen på arenan, med anledning av Waters uttalanden om kriget i Ukraina och kritik mot Israel.

Waters har länge varit politiskt engagerad, och på senare år har han riktat en stor del av sitt engagemang mot Nato och allt vad amerikansk utrikespolitik står för. Sedan kriget bröt ut hävdar han att det är USA som har provocerat fram konflikten och att Putin inte hade något annat val än att invadera sitt grannland.

Roger Waters har även anklagats för att vara antisemit, något han förnekar.

ANNONS