Uddevallaförfattaren skildrar gängkriget – med fokus på kvinnorna

En ung tjej sitter med en pistol i handen. En kille ligger blodig i en kolonistuga. Han är död. I Uddevallaförfattaren Kicki Sehlstedts nya roman ”För din skull” skildras gängkriminalitet genom kvinnorna och anhörigas perspektiv. Nu släpps boken exklusivt i Bohusläningens papperstidning som sommarläsning varje dag under juli månad. Vi träffade författaren på hemmaplan för ett snack om boken, minnena från hemstaden och framtidsplanerna.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Solen står högt på himlen och de starka vindarna svalkar knappt i värmen. Högsommaren har kommit till Bohuslän – och så har även författaren Kicki Sehlstedt som precis anlänt till hemstaden för lite semester.

– Vi bor i Saltkällan över sommaren, jag växte upp där som barn på somrarna och min pappa bor fortfarande kvar där. Det är en av mina favoritplatser på jorden, säger hon och ler stort.

Med utsikt över Gullmarsfjorden är det där författaren helst av allt sitter och skriver. Det är också ute i Saltkällan som delar av hennes nya bok ”För din skull” utspelar sig. Det den fjärde men fristående deckaren i Probono-serien där journalisten Aida och kriminologiproffessorn Kajan löser fall tillsammans. Just den här romanen sätter ljus på kvinnor och anhöriga i den kriminella världen.

ANNONS

När vi träffar Kicki Sehlstedt är det dock inte i Saltkällan, utan i Uddevalla, där hon är uppvuxen.

– Här brukade vi alltid köpa kaffe latte i sådana där stora bowls som var så inne då, säger Kicki Sehlstedt och skrattar till medan vi passerar nuvarande Coffee Roomer.

Men då, under tidigt 90-tal, låg ett annat kafé på hörnet.

– Det var under gymnasietiden vi hängde där. Det är kul att gå runt här för jag är sällan nere i stan, och det är väldigt många minnen som ploppar upp!

LÄS MER:Kicki Sehlstedt lyfter de kvinnliga brottsoffrens berättelser

Lyfter kvinnornas historia

Det var inte heller långt efter gymnasietiden som hon flyttade ner till Göteborg för att studera journalistik. Samtidigt sommarjobbade hon hemma på Västkusten, bland annat på Bohusläningen.

– Det var faktiskt det jobbet som öppnade upp dörren till mitt framtida journalistliv, berättar hon.

Kicki Sehlstedt fattade pennan tidigt. I mellanstadiet stannade hon ofta inne på rasterna och skrev egna fiktiva deckare inspirerade av Kitty-böckerna.

Men att bli författare var inget hon tänkte på då.

– Jag började skapa historier väldigt tidigt, men jag kände ju ingen författare, så jag tänkte nog inte på att det var något man kunde bli.

Kicki Sehlstedt
Kicki Sehlstedt Bild: Elin Gustafsson

Men snabbt förstod hon att det fanns andra sätt att ta till vara på sitt brinnande intresse.

ANNONS

– Att vara journalist innebär också att berätta historier, och det var något nåbart för mig, något man kunde studera till. Så på den vägen är det.

Efter utbildningen fick hon jobb på Aftonbladet där hon var både nyhetschef och redaktör på Aftonbladet Kvinna, en redaktion som hon var med och utvecklade.

– Vi ville sätta fokus på det som den manliga nyhetsvärderingen kanske missade. Allt från granskningar av våldtäktslagstiftningen till förlossningsvården.

LÄS MER:Sehlstedt inspireras av verkliga fall och är mer aktuell än någonsin

Inspireras av verkligheten: ”Alltid haft fascination för brott”

Senare har hon även jobbat som producent för tv-programmet Brottscentralen, och intresset för brott har hon haft länge. Efter drygt tio år på Aftonbladet bestämde hon sig för att utbilda sig till kriminolog.

– Jag har alltid haft en fascination för människors drivkrafter att begå brott, men också vad som får människor att sluta. Jag ville fördjupa mig helt enkelt, så jag tog tjänstledigt för att läsa kriminologi, och sen sa jag upp mig när jag började skriva böcker.

2018 släppte hon sin första roman ”Sweet Lolita” som blev den första i Probono-serien med Aida och Kajan som löser fall tillsammans. Sedan dess har hon skrivit fyra böcker, och likt Kicki Sehlstedt själv är även karaktären Aida uppvuxen i Uddevalla.

– Jag har väl grävt där jag står kan man säga.

ANNONS

Genom sitt arbete som journalist och kriminolog har Kicki Sehlstedt kommit i kontakt med många brottsoffer. Precis som i hennes tidigare böcker är ”För din skull” inspirerad av verkliga fall.

Grundidén till den nya boken har hon haft länge.

– När jag läste till kriminolog skrev jag en examensuppsats där jag gjorde djupintervjuer med kvinnor som lever med kriminella män och vilka konsekvenser det får. Det är, eller var i alla fall, ett väldigt outforskat ämne, berättar hon.

LÄS MER:Uddevallabördiga Kicki Sehlstedt skildrar hatet mot kvinnor i sin nya bok

Uppväxten i Uddevalla inspiration till böckerna

Vi går vidare ner mot Bohusläns museum. Kicki Sehlstedt stannar till på bryggan intill vattnet.

– Där spenderade jag stora delar av min barndom, säger hon och blickar ut över andra sidan Bäveån.

Hon syftar på Walkesborgsbadet som vi skymtar lite längre bort.

– Jag var med i Skärets simsällskap och tränade sju gånger i veckan i perioder fram till jag slutade gymnasiet. Jag kvalade in i SM några gånger, så det var mycket simning!

Kicki Sehlstedt
Kicki Sehlstedt Bild: Elin Gustafsson

Och simningen har hon inte släppt.

– Jag är faktiskt med i en mastergrupp nu, det är allt från gubbar och tanter till ungdomar som lagt av och inte vill tävla längre. Det är väldigt kul!

Efter en promenad från museet längs Bäveån och vidare genom Margretegärdeparken stannar vi till vid polishuset. I en lägenhet inte långt därifrån sker upplösningen i en av hennes tidigare böcker. Även i ”För din skull” varvar hon Bohuslänska miljöer med Stockholm där hon bor idag.

ANNONS

– Jag gillar att använda miljöerna från mitt eget liv. I den här lägenheten på Lagerbergsatan som är med i "Bara ett offer” bodde en kompis mamma till exempel, säger hon och pekar upp mot en av lägenheterna.

LÄS MER:Bland unga tjejer och nätpedofiler

Avslöjar – jobbar på nytt boksläpp

Innan den nya romanen släpps 31 augusti kommer de som inte kan hålla sig kunna läsa en följetong av boken i Bohusläningens papperstidning varje dag under juli månad.

– Det känns jätteroligt att släppa boken såhär exklusivt för läsarna i Bohuslän, det ser jag fram emot!

Men innan boksläppet i augusti ska Kicki Sehlstedt ha semester. Eller försöka, i alla fall.

– Vi får väl se vad som händer, men jag har bestämt mig för att vara väldigt ledig den här sommaren. Jag har lovat mina barn att inte jobba, säger hon och skrattar till.

Men ledighet förhindrar inte hjärnan att arbeta – och en idé till nästa bok har redan börjat gro. Den här gången blir det dock inte någon ny berättelse om Aida och Kajan.

Fast krim-genren lämnar hon inte.

– Jo, men det är absolut en kriminalroman kan man säga. Det är en idé jag går och tänker på lite grann, mer än så vill jag inte avslöja!

ANNONS

Kicki Sehlstedt

Ålder: 46

Uppvuxen. I Dalaberg och Helenedal i Uddevalla. Gick på Dalabergsskolan, Ramnerödsskolan och Agnebergsskolan

Bor: Södermalm, Stockholm med man och två döttrar

Yrke: Författare, journalist och utbildad kriminolog

Aktuell med: Nya boken ”För din skull” som släpps 31 augusti, men boken går att läsa i Bohusläningens papperstidning varje dag under juli månad

Favoritplats i Bohuslän: Huset i Saltkällan, med utsikt över Gullmarsfjorden.

Spenderar fritiden med att: Simma och gå ut och springa ibland. Träffa vänner och umgås med familjen.

Gör för att varva ner: På sommaren ligger jag helst på en brygga och lyssnar på vågskvalp eller åker ut med båten.

Läser just nu: Nattfilm av Marisha Pessl. En thriller som utspelar sig i New York. Rekommenderar starkt!

För din skull

Handling: Boken utspelar sig i gängkrigens Stockholm där kvinnornas historia står i fokus.

Kriminologiprofessorn Kajan Berglund och journalisten Aida Svanteson bestämmer sig för att ta reda på sanningen, men Aida upptäcker snart att det finns en koppling till hennes eget liv.

I boken får läsarna följa flera personer. Bland andra 15-åriga Mira, en ung tjej som drar sig till äldre kriminella killar, en mamma vars son ägnar sig åt kriminalitet och en kvinna som är tillsammans med gängledaren i det gäng som Aida granskar. Ju mer Aida granskar fallet upptäcker hon att det finns en koppling till hennes eget liv.

ANNONS