Uddevallagitarristen "Strängen" hyllas nu i sin hemstad med musikafton

En hyllningskväll i Stockholm och en konsert på Sweden Rock Festival. Men inte förrän nu hedras Uddevallagitarristen Robert "Strängen" Dahlqvist med en kväll i sin hemstad Uddevalla.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

I februari 2017 gick Robert "Strängen" Dahlqvist hastigt bort. Han led av epilepsi och fick ett anfall i hemmet bara 40 år gammal. Under nästan tio år var han medlem i bandet The Hellacopters. Utöver karriären i Hellacopters var Robert Dahlqvist sångare och gitarrist i bandet Thunder Express och dess svenska inkarnation Dundertåget. Han spelade också på flera skivor med Stefan Sundström.

Robert Dahlqvist började spela gitarr i kommunala musikskolan, men fick mesta delen av sin skolning på pojkrummet och Uddevallas fritidsgårdar. Efter skoltiden jobbade Robert Dahlqvist på Dalabergs fritidsgård. Därefter tog han flyttlasset och bosatte sig i Högdalen i Stockholm – allt för att satsa på musiken. Där släpptes också solosingeln "Rocken e inte död" som skulle följas av en fullängdsskiva. Ett och ett halvt år senare färdigställdes albumet postumt med titeln "Rock på svenska" utifrån Robert Dahlqvist originalidéer.

ANNONS

Den 22 juni 2017 genomfördes en hyllningskonsert på Debaser i Stockholm. Och även under sommarens Sweden Rock Festival hedrades Uddevallagitarristen. I år har dessutom ett nytt pris instiftats: Stämskruven. Tanken är att uppmuntra andra musiker som verkar i Robert Dahlqvists anda. Första pristagaren var Kristoffer Ekberg från rockbandet Capricorn som tilldelades priset under en ceremoni på Norra kyrkogården där "Strängen" ligger begravd.

LÄS MER:Stämningsfull Strängen-ceremoni på kyrkogården

LÄS MER:Kristoffer Ekberg tilldelas utmärkelsen Stämskruven

Bortglömd?

Nu tas ytterligare ett kliv: en hyllningskväll på Bastionen i Uddevalla med namnet Strängen Rock City.

– Jag har länge tyckt det borde vara en hyllning här i Uddevalla. Det var en i Stockholm, men det händer ingenting här. Då kände jag att jag får dra igång något. Det känns som att han är lite bortglömd på något sätt i Uddevalla. Han är en av de största musikerna vi har haft i stan. Varit ute i världen och spelat, säger arrangören Johan Bohlin.

Robert "Strängen" Dahlqvist.
Robert "Strängen" Dahlqvist. Bild: Leif R Jansson / TT

Han fotar också en hel del spelningar. Under en av inspelningskvällarna strax innan "Strängen" avled var just Johan Bohlin, eller Kapten Rödskägg som han ibland kallas, med och fotograferade. Det hela blev till slut en fotoutställning.

– Jag väntade väldigt länge innan jag vågade röra de där bilderna. Jag publicerade ingenting förrän familjemedlemmarna hade fått se bilderna, säger Johan Bohlin som med bland annat Therese Ehn nu arrangerar den kommande hyllningskvällen.

ANNONS

– Jag tyckte att det var en bra idé. Johan Bohlin pratade redan om när "Strängen" levde att han inte fick tillräckligt mycket uppmärksamhet i sin egen stad, säger hon och berättar att Robert Dahlqvist var kompis med hennes dåvarande och jämnårig med hennes bror.

Hyllning under allhelgonahelgen

Även Martin Webb, ägare av skivbutiken Evolution Records, har hakat på och musikföreningen Adrian har varit till stor hjälp, berättar de båda. Planeringen startade redan vid årsskiftet och på lördag, den 2 november, är det dags. Alltså under allhelgonahelgen.

– Det kändes passande på något sätt. Alla som arrangerar och även banden ställer upp helt ideellt, säger Johan Bohlin.

De flesta på scen har någon typ av koppling till "Strängen". Andreas Boonstra kommer framföra utdrag ur pjäsen Jag klarar mig som framförts på Moment:teater i Stockholm. Där sörjer han sina vänner som gått bort, bland annat Robert Dahlqvist. TEKLA är ett band med bland annat Strängens gamla fritidsledare, Kerstin Karlsson som idag är kultursamordnare i kommunen.

– Bandmedlemmarna i Suspekt spelade ihop med "Strängen" när han var en liten grabb. Mom hette bandet där han gjorde sin första skivinspelning. Så Suspekt är Mom minus "Strängen" kan man säga, säger Johan Bohlin.

– Det är svårt att bli profet i sin egen stad, men han är klart värd en hyllning efter allt han gjort. Det här är en kväll för alla som vill minnas honom. Givetvis får vem som helst komma som och lyssna på musiken. Man behöver inte ha någon personlig koppling, säger Therese Ehn.

ANNONS

LÄS MER:”Strängen” hyllades på Sveriges största rockfestival

LÄS MER:Hyllningskonsert för Uddevallagitarristen "Strängen" på Sweden Rock

Fakta: Strängen Rock City

Vad: en hyllning till Uddevallas stora rockhjälte Robert "Strängen" Dahlqvist.

När: lördagen den 2 november.

Var: Kulturhuset Bastionen i Uddevalla.

På scen: Andreas Boonstra med utdrag ur pjäsen Jag klarar mig, Suspekt/Mom, Paul & co och TEKLA.

Hur: för att gå på eventet måste du vara medlem i Musikföreningen Adrian. Man måste vara medlem minst två dagar innan.

ANNONS