Ulf Lundells brutala sågning av Håkan Hellström i nya boken

Ulf Lundell är klar med två nya delar i sin hyllade dagboksserie ”Vardagar”. I den femte boken sågar författaren och rockmusikern sin kollega Håkan Hellström hårt. ”Han låter som en lallig unge som går vägen fram i sin egen värld”, skriver Lundell.

ANNONS

Ulf Lundell har hyllats av kritiker och läsare för sin serie tjocka dagboksanteckningar ”Vardagar” som nu är framme vid sin fjärde och femte volym. Båda böckerna ges ut samma dag, den 30 april.

I böckerna blandar författaren vardagliga betraktelser från det lunkande livet på gården utanför Kivik med dagspolitiska analyser, filosofiska funderingar och personliga tankar kring kärleken och döden. Men också en hel del kritik av musik, tv och annan kultur. Inte sällan går han till rena personangrepp.

I den kommande femte delen är det alltså Håkan Hellström som får en lundellsk lavett. Författaren noterar att Hellström kommit med den första av de två Rampljus-plattorna och att flera recensioner är svala. Dock tycks det som att han själv blandar ihop korten lite när han tar upp gamla Hellström-låten ”Din tid kommer”.

ANNONS

Det hindrar dock inte Ulf Lundell från att ta fram motorsågen när han skriver om Håkan Hellströms musik, text och sång.

Han sätter en ära i att inte få ihop strofers takter med

textens stavelser. Han gillar att vara en stavelse för kort

så han kan ful-tänja sista ordet, göra enstavigt

till glidande tvåstavigt. I mina öron hemskt”,

skriver Lundell och fortsätter:

Han låter som en lallig unge som går vägen fram i sin

egen värld. Antar att även det fyller 4 Ullevi

....

Rim ger Håkan även själva fan i

Det får vara hur vimsigt som helst

Ju vimsigare desto skönare

Rätt konstigt att en fd trummis är på det sättet

Eller, han kanske inte bara kan bättre.”

Frågar sig Ulf Lundell. Som i en av de redan utkomna delarna av ”Vardagar” avslöjat att han var påtänkt som gästartist under en av Håkan Hellströms tidigare Ullevi-fester. Men att det rann ut i sanden.

GP har sökt Håkan Hellström som avböjer att kommentera det Lundell skriver om honom.