Ulf Michal aktuell med nytt projekt – Ska fota ”fula människor”

Ulf Michal är modefotograf till vardags, men i sitt nya projekt ämnar han att göra det raka motsatta. Nämligen att fotografera fula människor.
– Jag vill utmana mig själv som fotograf. Vad är egentligen vackert och vad är fult? Frågar sig Uddevallafotografen Ulf Michal.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Härom veckan, den 6 november, lade fotografen och mångsysslaren Ulf Michal ut ett inlägg på Facebook. Där skrev han:

”Vill och vågar du ställa upp som modell i mitt privata fotoprojekt, fula människor?”.

– Om det är fult det är upp till betraktaren. Men att jag kallar det för fula människor, det är bara för att provocera, skrattar Ulf Michal när vi möter upp honom på arbetsplatsen.

Jag tittade på tv med mina barn och märkte att allt är så otroligt utseendefixerat

Till vardags arbetar Ulf Michal som modefotograf på ett outdoorföretag. När vi träffar honom på kontoret är väggarna fyllda med täckjackor och olika varma underställ. På bordet ligger kataloger med leende modeller som har på sig kläderna. Foton som Ulf Michal tagit. Framöver kommer han göra någonting som går rakt emot det han brukar göra.

ANNONS

Vaknade upp och trodde det var 1983

Projektet går mer än ett år tillbaka. Tisdagen den 22 juli, drabbades Ulf Michal av en inflammation i hjärnan.

– Jag vaknade upp en morgon och trodde att året var 1983. Resten var raderat ur skallen. Det var en enorm ångest.

Först trodde läkarna att det var en stroke. Men senare visade det sig att det var en inflammationen som var en ovanlig biverkan av vaccinet mot covid 19. En del av hjärnan som heter hippocampus och påverkar minnet blev inflammerad och försämrade Ulfs korttidsminne drastiskt. Så pass illa att han knappt mindes någonting efter 1983.

– Jag tittade på tv med mina barn och märkte att allt är så otroligt utseendefixerat. Man märker inte hur enorm utveckling det har blivit på utseendefixering om man tänker på 1983. Det existerade inte då på det sättet. Det är det som är lite skrämmande, säger Ulf Michal.

Jag kan nog tycka att vackra människor kan vara ganska fula också.

Nu, ett år senare, är Ulfs minne betydligt mycket bättre. Han är tillbaka på jobbet och ”fula människor” kommer bli hans första stora projekt efter sjukskrivningen.

– Efter det jag har gått igenom så har jag börjat ifrågasätta mitt eget tänk på vad som är vackert och vad vackra människor är.

Utmana sig själv som fotograf

”Fula människor” är enligt Ulf Michal ett projekt där han ska försöka fotografera människor på sätt som i vanliga fall inte upplevs eller känns snyggt. Det handlar inte enligt honom att ställa ut bilder på människor han eller någon annan tycker är fula. Utan att utmana de ideal som de flesta människor besitter om vad som är fult och snyggt.

ANNONS

Det är väldigt få människor som springer runt och tycker de är vackra

– Jag har ett problem när jag jobbar med mode. Genusfrågan. Vad är kvinnligt och manligt? Vad är det som är vackert? Det får man jobba hela tiden med som fotograf. Man får vända ut och in på sig själv och hela tiden fundera på vad som är vad, säger Ulf Michal och fortsätter:

– För mig finns det egentligen ingenting som är fult egentligen. Jag kan nog tycka att vackra människor kan vara ganska fula också.

De flesta känner sig fula

Hur exakt fotografierna kommer att se ut, vet Ulf Michal inte ännu, utan det kommer lösas på plats i studion. Men fotograferingen kommer enligt honom att bygga på att personerna ser naturliga och inte alls tillgjorda ut.

I nuläget har runt sju personer anmält sig till projektet, i alla åldrar och kön.

– När folk läser det tänker det nog "amen jag har ju alltid känt mig ful". Det är väldigt få människor som springer runt och tycker de är vackra. Jag skulle tippa på att det är typ tre procent kanske, säger Ulf Michal.

Vad projektet kommer att mynna ut i är i nuläget oklart. Men Ulf Michal siktar mot och hoppas på att fotografierna ska kunna ställas ut någonstans.

– Utställningen, tänker jag, ska även den heta ”Fula människor”, men sen när man går in på utställningen kanske uppfattar det som väldigt vackra människor. För att den normala människan är vacker, säger Ulf Michal.

ANNONS

LÄS MER:Efter stroken – Ulf Michal minns ingenting från de senaste tre åren

LÄS MER:Förlåt skor, jag har glömt hur vår relation ser ut

ANNONS