När "Utvandrarna" spelades in i Munkedal byggde produktionen upp Kristina och Karl Oskars nya hem i Minnesota vid Ki-Chi-Saga precis intill Kärnsjön i Dingle.
När "Utvandrarna" spelades in i Munkedal byggde produktionen upp Kristina och Karl Oskars nya hem i Minnesota vid Ki-Chi-Saga precis intill Kärnsjön i Dingle. Bild: Elin Gustafsson

"Utvandrarna” fick Munkedal att förvandlas till Minnesota

Tidigare i höst spelades stora delar av filmen "Utvandrarna" in i Munkedal. Under en månad förvandlades en åker vid Kärnsjön i Dingle till Kristina och Karl-Oskars nya hem i Minnesota. Men hur går det egentligen till när en storfilm spelas in i ett litet samhälle? En sak är säker – det involverar en hel kommun.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgradeMunkedal Dingle usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Solen står lågt och vinden har blåst av de flesta av trädens löv. Marken är lerig och de uppbyggda 1800-talshusen står tomma, men vattnet glittrar livfullt i Kärnsjön.

– Det där var avgörande för att vi skulle spela in just här, säger produktionsledare Ida Fäldt och pekar bort över Kärnsjön.

Mitt framför oss syns silhuetten av en hög, rak klippväg.

– Det känns på något vis inte så svenskt, fortsätter hon.

Från början skulle nyfilmatiseringen av Wilhelm Morbergs "Utvandrarna" ha spelats in i Tjeckien. Men på grund av coronapandemin förlades inspelningen till Sverige.

– När det väl stod klart att vi skulle spela in i Sverige saknades fortfarande stora, betydelsefulla platser, bland annat Ki-Chi-Saga, tillägger Ida Fäldt.

ANNONS

Perfekta platsen fanns i Dingle

Wilhelm Morbergs "Utvandrarna" från 1941 filmatiserades första gången 1971. Berättelsen utspelar sig på 1800-talet och skildrar småländska Kristina och Karl Oskars flytt från en liten by i Småland till Minnesota i USA där de bosatte sig vid sjön Ki-Chi-Saga. Nyfilmatisering har gjorts under året i regi av Erik Poppe och i rollerna som Karl Oskar och Kristina ser vi Gustaf Skarsgård och Lisa Carlehed.

LÄS MER:Utvandrarna spelas in i Munkedal

Det är SF Studios producerar filmen, men eftersom Film i Väst är medproducenter förlades inspelningen till Västra Götaland. Då började jakten på en plats i länet som liknade Minnesota vilket ledde dem till Kärnsjön i Dingle.

– När hela produktionen fick se platsen tyckte alla att det var perfekt, säger Ida Fäldt.

När ett stort produktionsbolag ska spela in film på allmän plats eller privat mark är det dock inte bara att rigga upp och börja filma.

– Det är många saker som ska klaffa. Man kan behöva prata med eventuella markägare och kommunen för att få alla tillstånd som krävs. Det är ett stort maskineri när man väl drar i gång.

LÄS MER:Nu börjar inspelningen av "Utvandrarna"

"Väldigt omvälvande”

I det här fallet, när de väl funnit den perfekta inspelningsplatsen vid Kärnsjön, var första steget att prata med markägaren Siv Eriksson. När hon fick frågan blev hon först förvånad.

ANNONS

– Det var så klart väldigt omvälvande, och eftersom det blev snabba puckar för dem i och med corona tänkte jag först att det där kan ju aldrig gå an. Det är mycket mer jobb än man tror, men sedan tyckte jag bara det var roligt och framför allt intressant. Det ska bli spännande att se filmen sen, säger hon.

För att nå inspelningsplatsen intill Kärnsjön var produktionen tvungna att bygga en temporär väg för att få allt material på plats, så som containrar, tält och plats för parkering.

För att nå inspelningsplatsen fick produktionen bygga en temporär väg på åkermarken. Det ska återställas så snart det blir vår.
För att nå inspelningsplatsen fick produktionen bygga en temporär väg på åkermarken. Det ska återställas så snart det blir vår.

När det var gjort började man bygga timmerhus på platsen och sakta men säkert förvandlades åkermarken till en svensk bosättning i Minnesota på 1800-talet. Så snart det blir vår måste dock åkermarken återställas till sitt ursprungliga skick.

– Det är såklart något man alltid måste ha med sig, berättar produktionsledaren Ida Fäldt.

Kontaktade kommunen

När väl markägaren sagt ja har Ida Fäldt och resten av produktionsteamet främst haft kontinuerlig kontakt med Ulrika Larsson som är turismsamordnare på Munkedals kommun.

– Kommunen har givetvis bäst lokalkännedom men också kontakter till de människor och företag som skulle kunna vara till hjälp. Det har betytt jättemycket för oss, säger Ida Fäldt.

Ulrika Larsson har under inspelningsperioden agerat som en slags spindel i nätet.

ANNONS
Ulrika Larsson, turismsamordnare på Munkedal kommun.
Ulrika Larsson, turismsamordnare på Munkedal kommun.

– Produktionen kontaktade mig och berättade vilka platser de var intresserade att filma på, och då är det vårt jobb att se till vilka möjligheter som finns, säger Ulrika Larsson.

Snabba puckar

I det skedet kan det handla om allt från kontakt med markägare till huruvida det är möjligt att spela in på platsen.

– Just marken vid Kärnsjön var strandskyddad och i nära anslutning till fornminnen. Produktionen behöver då ansöka om en strandskyddsdispens och ett tillfälligt bygglov hos samhällsbyggnadsnämnden, precis som vem som helst som vill bygga, säger Ulrika Larsson.

I ett inledande skede var det enligt Ulrika Larsson mycket snabba puckar och många frågor som behövde redas ut.

– Det var allt från ifall vi visste någon som kan sticka sockar eller tova garn till någon som kunde lära en skådespelare att mjölka en ko.

”Många har velat hjälpa till”

Under inspelningen har reaktionerna från allmänheten enligt både Ulrika Larsson och Ida Fäldt varit positiva. Men så är inte alltid fallet.

– Jag har inte fått in några klagomål under tiden som vi varit här, men det är klart svårt att veta. Vi har ju hållit oss lite i skymundan då vi nästan uteslutande har filmat ute i skog och mark. Jag upplever att många har varit väldigt generösa och velat hjälpa till, säger Ida Fäldt och fortsätter:

ANNONS

– Men det man får tänka på som stor produktion är att man ibland bara klampar in i någons vardag, och då får man göra det med lite finess. Regel nummer ett är att alltid be om lov och ha en bra dialog med både privatpersoner och kommun.

Enligt Ida Fäldt är man som produktionsteam ofta måna om att ta hjälp av lokala företag när det gäller allt från boende till mat och rekvisita. Dessutom har både privatpersoner och hembygdsföreningar bistått med en hel del material.

Rekvisita från hembygdsföreningen

Sverker Balksten är ordförande i Munkedals hembygdsförening som lånat ut allt från gamla kokkärl till bestick.

– Scenografiavdelningen tog kontakt med oss i ett ganska tidigt skede via kommunen. De fick sedan komma till hembygdsgården och museet för att titta om något var av intresse, och det kändes bara kul att få hjälpa till. Det ligger i linje med vår uppgift som hembygdsförening att samla, visa och bevara. Och det gör vi verkligen på det här sättet, säger han.

Till inspelningen har produktionen även fått låna in djur och redskap från kringliggande gårdar. Något som enligt Ida Fäldt varit till stor hjälp.

– Det känns så fint att jobba med filminspelning på glesbygden, det blir på något sätt en stor gemenskap och ett väldigt fint engagemang.

ANNONS

Betyder mycket för kommunen

För turismsamordnare Ulrika Larsson har inspelningstiden betytt mycket även för kommunen.

– Det har varit både roligt och spännande. Det är så klart en jättestor händelse för oss som kommun, och det ska vi såklart ta vara på och dra nytta av så det gynnar kommunens invånare och besökare, säger Ulrika Larsson och fortsätter:

– Vi kommer bland annat att arbeta för att knyta an det till besöksnäringen, föreningar och skolor. Jag menar, det här är ju inte bara en välkänd film utan också en historielektion som heter duga.

Vill uppmärksamma inspelningsplatsen

Det finns flera exempel på när filminspelningsplatser blivit nya besöksmål för kommuner. Så som "Barnen i Bullerbyn" eller till exempel Fjällbackas uppsving i och med Läckbergs "Fjällbackamorden". Enligt Ulrika Larsson ser man också liknande möjligheter för Munkedals kommun.

– Vi har planer på att på något sätt uppmärksamma inspelningsplatsen. Exakt var och hur är ännu inte bestämt.

Lisa Carlehed spelar rollen som Kristina och Gustaf Skarsgård spelar Karl Oskar i "Utvandrarna" som även spelades in i Alingsås.
Lisa Carlehed spelar rollen som Kristina och Gustaf Skarsgård spelar Karl Oskar i "Utvandrarna" som även spelades in i Alingsås. Bild: Björn Larsson Rosvall/TT

Nyfilmatiseringen av "Utvandrarna" har premiär under slutet av 2021, och för Munkedals kommun är planen är att på något sätt uppmärksamma inspelningen lagom till 2022.

– Filmen är i sig en klassiker och filminspelningen kanske är något man tar för givet att förlägga i Småland, men det är ju fantastiskt att de hittade till just Munkedal.

ANNONS
ANNONS