Yasin åtalas för stämpling till kidnappning av känd artist

I lördags blev Yasin årets artist vid P3 Guld-galan i Stockholm. Nu åtalas hiphopstjärnan för inblandning i kidnappning av en annan känd artist. Offret ska bland annat ha tvingats lämna ifrån sig en Rolex-klocka värd 302 000 kronor.
– Vi anser att bevisningen är väldigt god, säger kammaråklagare Ida Arnell som kommer att hålla i delarna i åtalet som rör människorov.

ANNONS

Under tisdagen väcktes åtal i det uppmärksammade fallet där hiphop-stjärnan Yasin Mahamoud misstänks för stämpling till människorov. Den som kidnappats är en annan känd svensk artist, som liksom Yasin har miljontals strömningar på Spotify.

– Utredningen har visat att han (Yasin) har tagit befattning med en encrotelefon under den aktuella dagen och underrättat en medgärningsman som han försett med uppgifter, säger Ida Arnell.

Enligt åtalet ska Yasins agerande ha varit ”av central betydelse för att möjliggöra gärningens utförande”.

Elva personer ska sedan ha utfört själva människorovet där den kände artisten har bakbundits och fått sin mun tejpad med silvertejp. Man ska bland annat även ha satt ett koppel kring hans hals, tryckt en fot mot hans huvud och rispat honom med kniv i ansiktet, på benet och överkroppen.

ANNONS

Lämnade ifrån sig en Rolex

Artisten tvingades lämna ifrån sig en Rolex-klocka till ett värde av 302 000 kronor och i ett senare skede fick gärningsmännen honom att under hot hämta och lämna ifrån sig ett vapen samt två guldkedjor till ett värde av 163 000 kronor.

Enligt åtalet planerade de misstänkta för människorovet även att placera en bomb utanför offrets lägenhet. Bomben är beslagtagen av polisen.

Artisten och hans familj ska sedan ha utsatts för ytterligare hot och det fanns enligt åtalet planer på att kräva artisten på tre miljoner kronor.

Bevismaterialet kring människorovet och den planerade sprängningen består bland annat av information från den krypterade kommunikationstjänsten Encrochat och beslag av narkotika, vapen och sprängmedel.

30 personer åtalas

Utredningen kring människorovet är en del i en mycket omfattande polisutredning där totalt 30 personer åtalas för grov kriminalitet och som bland annat omfattar en skjutning i Kungens kurva utanför Stockholm där 26 skott avlossades mot en bil varpå en 25-årig man avled och en kvinna fick livshotande skador men överlevde. Yasin satt häktad även i samband med den utredningen, men släpptes.

– Det har varit en väldigt omfattande utredning. Det som är unikt i den här utredningen är att vi har hela skalan från ledare till springpojkar, konstaterar Ida Arnell.

ANNONS

Fallet har fått mycket uppmärksamhet i media sedan Expressen var först med att den 1 december i fjol avslöja att Yasin Mahamoud anhållits i sin frånvaro. Yasin greps först en månad senare och har suttit häktad sedan dess.

Gripandet skedde i Stockholm på nyårsafton, bara en timme före tolvslaget. Enligt Aftonbladet hade artisten hyrt ett helt våningsplan på ett hotell i centrala stan för att hålla en stor nyårsfest.

FAKTA: Yasin

Namn: Yasin Abdullahi Mahamoud med artistnamnet Yasin Byn.

Ålder: 23 år

Bakgrund: Uppvuxen i Rinkeby utanför Stockholm.

Karriären: Debuterade 2019 med singeln ”DSGIS – Det som göms i snö” och har sedan vuxit till en av landets mest strömmade artister. Hans största låt ”Trakten min” har 24 miljoner lyssningar på Spotify. Har släppt duetten ”Ge upp igen” tillsammans med Miriam Bryant. Utsågs till ”årets artist” på P3 Guld 2021.

Kriminaliteten: Dömdes 2018 till två års och tre månaders fängelse för grovt vapenbrott. Polisen menar att Yasin är en del av kriminella nätverket Shottaz, själv säger han att han lämnat det kriminella livet bakom sig.

Encrochat avgörande

Själva händelsen som Yasin misstänks vara inblandad i ska ha ägt rum i april 2020 då det spreds bilder på sociala medier där den kidnappade artisten misshandlades.

Avgörande för utredningen har varit att fransk polis lyckats knäcka koden till Encrochat, en krypterad app där kriminella kunnat kommunicera utan möjlighet till avlyssning. I den större utredningen, där de misstänkta på olika vis anses knutna till det kriminella Vårbynätverket, ingår totalt 30 misstänkta. Förundersökningen är mycket omfattande – 15 000 sidor.

Under sin tid i häktet har Yasin kunnat fortsätta hantera sin artistkarriär. Han har släppt ny musik, är aktuell i en kortare dokumentär om tidigare inspelningar i Grekland och han har med hjälp av sitt team varit aktiv på sociala medier.

”Jag var oskyldig då och jag är oskyldig nu, det är inte första gången jag hör fyrverkerierna välkomna det nya året från en cell, det är inte första gången jag firar min födelsedag med knäckebröd och smör”, har han skrivit på Instagram.

ANNONS

Så sent som den 19 mars kom Yasins senaste låt ”Botten” och i lördags prisades han som ”årets artist” på P3 Guld-galan.

Huvudförhandlingen startar den 6 april och kommer äga rum i säkerhetssalen i Stockholms tingsrätt. Förhandlingen är planerad att på gå fram till midsommar.