Skådespelaren Kristen Stewart är årets juryordförande på Berlins filmfestival.
Skådespelaren Kristen Stewart är årets juryordförande på Berlins filmfestival. Bild: Joel C Ryan

Zelenskyj och Penn öppnar Berlins filmfestival

Skådespelaren Sean Penn fick sällskap av Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj via videolänk när han på torsdagskvällen öppnade Berlins filmfestival.

ANNONS

Den 73:e upplagan av filmfestivalen – som traditionellt ses som den mest politiskt inriktade av de tre stora europeiska festivalerna – kommer att markera både den ryska invasionens årsdag samt protesterna mot regimen i Iran med olika filmer och dokumentärer.

Och det var också med en uppmaning till underhållningsvärlden att behålla sin solidaritet med hans land som Volodymyr Zelenskyj inledde sitt tal under öppningsceremonin.

"Film kan inte förändra världen, men den kan påverka och inspirera människor som kan förändra världen", sade Zelenskyj och möttes med stående ovationer från publiken.

Festivalens konstnärlige ledare Carlo Chatrian säger att festivalen står tillsammans med den lidande befolkningen, "de miljoner som lämnade Ukraina och artisterna som har stannat kvar för att försvara landet och fortsätter att filma kriget".

ANNONS

Filmade Zelenskyj

Den amerikanska skådespelaren Kristen Stewart, som är årets juryordförande, framhåller att det är en stor ära att få vara med och lyfta fram "vackra saker" i en tid av global turbulens.

Den tvåfaldige Oscarsvinnaren Sean Penn, som presenterade Zelenskyj i öppningsceremonin i den tyska huvudstaden, befann sig i inledningen av den ryska invasionen i Kiev där han filmade "Superpower", en dokumentär som följer Volodymyr Zelenskyjs förvandling från komiker till president och sedermera krigshjälte.

Nitton filmer kommer att tävla om huvudpriserna under festivalveckan, däribland brittisk-amerikanska samproduktionen "Manodrome" med Jesse Eisenberg och Adrien Brody, en thriller om en Uber-förare som lockas in i en kult medan han väntar sitt första barn.

Hedersbjörn till Spielberg

Fyra svenska filmer finns med i festivalprogrammet: Milad Alamis "Motståndaren", dokumentären "And the king said: What a fantastic machine!" samt kortfilmerna "Gösta Petter-land" och "Madden".

Stjärnregissören Steven Spielberg kommer att tilldelas en hedersguldbjörn för sin livsgärning. Toppriserna guld- och silverbjörnen kommer att delas ut lördag den 25 februari.

Efter magra år på grund av pandemin är det den stjärnstarkaste Berlinale-upplagan i modern tid. Såväl Helen Mirren, Vicky Krieps och Joan Baez som U2-frontmannen Bono väntas dyka upp på röda mattan invigningskvällen.

Skådespelaren Sean Penns dokumentär 'Superpower' följer Zelenskyjs förvandling från komiker till president och sedermera krigshjälte. Arkivbild.
Skådespelaren Sean Penns dokumentär "Superpower" följer Zelenskyjs förvandling från komiker till president och sedermera krigshjälte. Arkivbild. Bild: Ukrainian presidential press office/AP
ANNONS