Hans far sjunger duett med Benjamin Syrsa – varje jul

"Från oss alla till er alla ..." För Bengt Feldreich var det ett nationellt hedersuppdrag att sjunga med Benjamin Syrsa i tv.
– Han var rörd över uppmärksamheten, säger sonen Sten Feldreich.

ANNONS

I slutet av oktober gick den omtyckta SVT-profilen Bengt Feldreich ur tiden. Då var han 94 år och hade gjort den svenska berättarrösten till "Kalle Anka och hans vänner önskar God Jul” sedan han var 35, alltså i nästan 60 år.

Den första julen, 1960, var sonen Sten Feldreich lite för ung för att komma ihåg något, men de kommande åren stod "Kalle Ankas jul" lite mer i centrum hos familjen Feldreich än i kanske något annat svenskt hem.

– Så var det säkert. Vi köpte en tv-apparat 1962 och det kändes väldigt nervöst för mig och mina syskon i tv-soffan därhemma när pappa skulle prata, det kan jag säga.

ANNONS

LÄS MER:KUL: Kalle Anka-fördjupning huvudtext

Nervöst?

– Ja, vi undrade hur det skulle gå och hoppades såklart att det skulle gå bra för pappa. Själv brukade han stå ute i köket och fixa med julsillen.

Barnen hade inte behövt oroa sig. De redan från början positiva reaktionerna hos tv-publiken blev med tiden till regelrätta hyllningar. När Arne Weise tog över som julvärd i SVT 1972 var Bengt Feldreich, som då hade varit kanalens julvärd sedan 1959, omåttligt populär.

LÄS MER:Så minns Ingvar Oldsberg folkkäre kollegan

– Pappa försökte hålla en låg profil men när han efter flera år förstod hur mycket "Kalle Ankas jul" faktiskt betydde för många människor kunde han bjussa lite mer på sig själv.

Sjöng på USA-flyget

Sten Feldreich berättar bland annat om en jul för många år sedan när pappa Bengt (som egentligen var vetenskapsjournalist på SVT) var på väg hem från USA och den svenska kabinpersonalen lite försynt undrade om han kunde tänka sig att sjunga "Ser du stjärnan i det blå" för dem då de skulle missa "Kalle Ankas jul" i tv? Och det kunde han såklart.

– Hela SAS-personalen tryckte in sig i cockpiten och så sjöng pappa för dem. Det vet jag att han tyckte var roligt.

Han tyckte inte det var jobbigt med uppmärksamheten?

ANNONS

– Nej då, inte alls, däremot kunde vi barn få lite tråkningar om "Ser du stjärnan i det blå" och sådant där.

Nästan varje år gick Herr julafton – alias Bengt Feldreich – till tv-studion för att läsa in nya påannonser för Disneys julfilmer. Årets pålägg är dock desamma som gjordes 2018.
Nästan varje år gick Herr julafton – alias Bengt Feldreich – till tv-studion för att läsa in nya påannonser för Disneys julfilmer. Årets pålägg är dock desamma som gjordes 2018. Bild: Claudio Bresciani / TT

Duetten "en ögonblicksgrej"

Faktum är att hela duetten med Benjamin Syrsa var en ögonblicksgrej för Bengt Feldreich. Han satt i studion med manus och dubbade programmet till svenska när Benjamin Syrsa (Cliff Edwards) helt oannonserat började att sjunga "When you wish upon a star". På den tiden var det bökigt med omtagningar och svårt att avbryta så det var snabba beslut som gällde.

LÄS MER:60 år av ändringar: Så har Kalle Ankas jul gjorts om

– (skratt) På en tiondels sekund bestämde han sig för att hänga på och sjunga med ... och så blev det som det blev. Originalsångaren går ju riktigt högt och pappa följer väl egentligen bara med i de första stroferna.

Men det blev en tv-klassiker?

– Ja, det får man väl ändå säga.