Jonathan Bengtsson: Karlatornet kan bli Göteborgs fulaste byggnad

Efter fem år och 5,5 miljarder kronor börjar Karlatornet bli klart. Jonathan Bengtsson har tagit en noga titt på detta mastodontbygge och tycks mest se en antisocial termos vars budskap är mycket, mycket oklart.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Mycket har sagts om Karlatornet, och kanske är allting sant. Vissa har kallat byggnaden på 245 meter för ett monument över girighet. Andra har menat att den står för något vackrare än så, kanske lycka och välstånd.

Hur som helst kan man börja ana något kittlande, nu när sex månader återstår innan folk kan flytta in. Detta skulle kunna bli en av de fulaste byggnader som någonsin har rests i Göteborg. Den sitter i himlen som en antisocial termos. Delar av skyskrapan ser nästan lite fjällig ut, som dräkten på en rutten hökuggla. Någon okänd, sur gas tycks samlas runt byggnadens topp under natten.

ANNONS

Varenda gång man ser Karlatornet inträder en munter förvirring. Stadens makthavare har talat så länge om denna skyskrapa, har uttryckt sig så skönt. Men den är kall och död. Helt fri från humorn som har utvecklats i Göteborg under hundratals år. Helt fri från kärlek och våld, från falukorvsmackor och broöppningar.

Vad vill Karlatornet säga oss medborgare? Vision Älvstaden menar att Karlastaden ska ”hela” Göteborg. Vilket naturligtvis är en mycket vacker tanke. Ola Serneke ska frigöra Lindholmen från sjukdom och elände. Han kommer massera bort alla geografiska bölder, läka skeppsvarven. Polera ättestupan tills den skiner som ett kattöga.

Efter fem år och tusentals dagar får vi detta beniga robotfinger.

Ändå känns Karlatornet främst som ett monument över ingenting. Man ville bygga något stort, man ville bygga något högt, man ville bygga något för den hypermoderna medborgaren. Efter fem år och tusentals dagar sedan första spadtaget får vi detta beniga robotfinger. Kostnaderna för tornet ligger för tillfället på 5,5 miljarder. En av lägenheterna är såld för 66 miljoner kronor. Föreställ dig vad man kan göra för så mycket pengar, insup denna summa.

Du skulle kunna traska in på Ströms herrbutik vid Kungsgatan, fukta läpparna, och köpa 72600 ullvästar i valfri kulör. Eller gå till Johanssons krog i Backa, känna doften av kalops och pekingsoppa, stryka ett finger över halsen, och beställa 349 000 portioner gräddstuvad fläskfilé.

ANNONS

Men i stället fick Göteborgs invånare Karlatornet, som nu sitter där uppe i skyn. Människor kommer flytta in och flytta ut. Vi kommer glömma bort hur många våningar den har, hur hög den är, vem som har byggt den. Men vi ska alltid minnas att den är ful. Det är betryggande.

LÄS MER:Det händer med ditt bibliotek

LÄS MER:Krisen tvingar Serneke att dra ner på tempot – kan försena Karlastaden

LÄS MER:Lyxlägenheten för 66 miljoner i Karlatornet ”billig” – internationellt sett

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv. För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS