Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Kent Johansson, som tillsammans med Anders Ottosson driver lanthandeln i Hedekas, berättar att försäljningssiffrorna under våren och sommaren har pekat uppåt.

Lanthandeln i Hedekas lyckades vända trenden

Det är tufft för Sveriges lanthandlare. I en ny enkät svarar fyra av tio att det är osäkert om de kommer finnas kvar om fem år. Men Kent Johansson, som driver lanthandeln i Hedekas, ser ljust på framtiden. – Vi är verkligen på g, men hade du frågat i november så hade det låtit annorlunda.

Riksorganisationen Hela Sverige ska leva har under våren skickat ut en enkät för att undersöka situationen för svenska lanthandlare. Sammanställningen av svaren målar upp en dyster framtidsbild: fyra av tio bedömer att de kan försvinna inom fem år. De största utmaningarna är, enligt handlarna själva, svag köptrohet, bristande kundunderlag och hög konkurrens.

Kent Johansson har själv inte fått enkäten, men han känner igen sig.

Dialog gav resultat

Lanthandeln i Hedekas fick en nystart i mars 2012. Men renoveringen till trots gick det till en början trögt.

Under hösten och vintern var det tungt, berättar Kent.

– I ett ganska tidigt skede så gick jag ut och berättade att om omsättningen inte skulle bli högre så skulle jag inte överleva.

Därefter hölls flera möten med kommunen, Hedekasbor och Sörbygden samhällsförening. Ett av alla förslag som kom upp var att det behövdes längre öppettider eftersom pendlare inte hann hem innan butiken stängde, berättar Göran Sundell, ordförande i samhällsföreningen.

– Dialogen har gjort underverk. I dag har köptroheten blivit klart bättre, säger Kent.

Pilotkommun

Det är viktigt att söka förändring i tid, det är Kents råd till andra lanthandlare.

– Att starta upp från scratch på små orter, det går ju inte.

Två av tre lanthandlare svarar i undersökningen att de saknar stöd från kommuner. Men det håller inte Kent och Göran med om. De tycker att de fått bra stöd från kommunen.

Som Bohusläningen tidigare berättat om har Munkedals kommun blivit utvald som pilotkommun av Tillväxtverket för att identifiera lösningar och idéer för just landsbygdsutveckling.

Ljus framtid

Butiken har i dag tre heltidsanställda och ungefär 200 kunder besöker lanthandeln varje dag. En av dem är Folke Andersson.

– Nu när jag har haft semester har jag nog varit här varje dag, säger Folke samtidigt som han lägger ett par avokados i kundkorgen. Det betyder väldigt mycket att man kan få handla på nära håll och slippa köra flera mil.

– Om vi fortsätter på samma vis finns det inga tvivel om att vi finns kvar om fem år, säger Kent Johansson glatt.